На 27-ми октомври 2022 г. от 11.30 ч. в УНСС

...
На 27-ми октомври 2022 г. от 11.30 ч. в УНСС
Коментари Харесай

На 27-ми октомври 2022 г. от 11.30 ч. в УНСС ще се открие 6-тият Международен Конгрес на RAMICS

На 27-ми октомври 2022 година от 11.30 ч. в УНСС ще се открие 6-тият Международен Конгрес на RAMICS (Международна асоциация за проучване на спомагателните валутни системи) на тематика „ Допълващите валутни системи - мост в общностите “.

За първи път в България ще се съберат над 40 откриватели и практици от Съединени американски щати, Япония, Бразилия, Аржентина, Мексико, Швеция, Франция, Германия, Швейцария, Холандия, Англия, Испания, Италия, Полша, Замбия, България и други страни в региона на допълващите валутни системи. В онлайн полемиките ще вземат присъединяване още над 30 водещи лектори и учени.

Събитието се организира под патронажа на ректора на Университета за национално и международно стопанство, проф. доктор Димитър Димитров.

Съорганизатори са Лабораторията за научно-приложни проучвания към Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (VUZF Lab), Нов Български университет, взаимно с Института по стопанска система и политики и Центъра за парични и стопански проучвания към УНСС.

Основни лектори на конгреса са:

· Проф. д.ик.н. Николай Неновски – България, който ще изнесе отчет на тематика „ Interpreting Balkan monetary history “

· Томас Греко – Съединени американски щати - " Private and complementary currency systems: purposes, principles, practices, and performance "

· Проф. Бруно Тере – Франция - " Proudhon’s theory of constituted value and philosophy of money: from labor value to worker value and the Bank of the People "

· Сузана Белмонте – Испания - " Complementary Currencies and Other Alternative Monetary Proposals in the Post-growth Economy "

По тематиката на конгреса:

Вече 40 години интернационалната научна общественост, обединена към РАМИКС, учи на практика опити и генерира хрумвания за комплементарни и обществени валути. Традицията за двугодишни срещи на другите култури, опит и хрумвания продължава през 2022 година в България.

Днес повече от всеки път сме изправени пред решаването на редица екзистенциални проблеми на всички нива: самостоятелно, групово, национално и международно. Живеем в мощно динамични промени, които отбелязваме като рецесии и натоварваме със боязън от незнайното, които се разгръщат върху цялото поле на общественото и естественото. Чувството за неустановеност, което ни обгръща единствено демонстрира лимитираните ни качества да осмислим измененията. Те са неизбежни и единствено от нас зависи по какъв начин ще преминем през тях. Навярно това е цената на глобализацията? Но тази цена може ли да бъде понесена от днешния съвременен гражданин на планетата Земя? Създали сме великански разграничителни линии в социополитическото, естественото и етичното и имаме потребност от работещи принадлежности за превъзмогване на цялата камара от съществуващи проблеми. Натрупаните несъответствия са световни. Дори съществуването на Глобален контракт на Организация на обединените нации е доказателство за тях. Сред тях се открояват две области, от които директно зависи оцеляването на актуалния човек. Това са здравето и силата . Ето за какво специфични акценти в програмата са проблемите, идващи от Коронавирус и едно сложно събитие, което сме нарекли “ Economological U - Turn . При всички тези пропасти, които неизбежно ще се наложи да преодоляваме, основният въпрос на конгреса е: „ Как паричните нововъведения и допълващите валути могат да бъдат потребни в построяването на мост сред и вътре в общностите? “

Очакваме Ви!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР