На 27 май 1925 г. е извършена последната публична екзекуция

...
На 27 май 1925 г. е извършена последната публична екзекуция
Коментари Харесай

Публично екзекутират терористите от Св. Неделя

На 27 май 1925 година е осъществена последната обществена екзекуция в Европа - обесени са причинителите на атентата в катедралата „ Св. Крал” (днес " Света Неделя " ) Марко Фридман, Петър Задгорски и Георги Коев. Те са разкрити и наказани на гибел за няма и 40 дни.

На 16 април 1925 година остарялата софийска катедрала е претъпкана от народ. Присъстват министри, депутати, кметът на София, висши офицери и доста хора, измежду които и деца. В 15.20 ч. мощна ударна вълна от детонация поваля народа, куполът на катедралата отхвръква, а след това се стоварва назад долу.

Загиват 213 души, ранените са 500. Атентатът е дело на извънредно ляво настроени дейци от Военната организация на Българска комунистическа партия. Марко Фридман, Георги Коев и клисарят Петър Задгорски признават незабавно за терористичния акт.

Няколко часа преди да бъде изпълнена смъртната присъда, Фридман написа молба до царя - той моли бесилото да бъде сменено с разстрел. Царят обаче отхвърля да удовлетвори последната молба на наказания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР