На 27 март /сряда/ в Русе ще бъде отбелязана 131-вата

...
На 27 март /сряда/ в Русе ще бъде отбелязана 131-вата
Коментари Харесай

Русе ще почете паметта и делото на Баба Тонка

На 27 март /сряда/ в Русе ще бъде маркирана 131-вата годишнина от гибелта на Тонка Обретенова. Официалната гала ще се състои от 11 ч. пред паметника на русенската революционерка на едноименната улица в града.

Програмата планува отслужването на заупокойна молитва от свещениците от Русенската Света митрополия и поднасяне на венци и цветя от жителите. В събитието ще се включат Младежкият гвардейски отряд към Общинския юношески дом и Общинският духов оркестър.

За времето на церемонията придвижването на коли по бул. „ Придунавски “ ще бъде прекратено, като се приканват водачите да освободят региона от паркирани транспортни средства.

Желаещите да положат венец следва да го заявят документално на имейл [email protected]

Майка на 7 деца, Тонка Тихова Обретенова остава в българската история като съмишленик на хъшове и революционери. Помага с предаването на секрети известия и внасянето на оръжия, а домът ѝ се трансформира в място, където революционерите намират заслон. Нейните деца също се включват интензивно в битката. За тях споделя „ четирима сина изгубих – двама са в гроба и двама полуживи. Но още четирима да имах, отново нямаше да ми стане жалост, в случай че ги видя, че носят байряка “. Баба Тонка съумява да погребе и запази черепа на Стефан Караджа. Русенци я запомнят с неизменимата черна кърпа, постоянно изпращаща и постоянно чакаща. Умира през 1893 година Известна с прозвището „ Майка на бунтовници “, тя се трансформира в свещения облик на Българската майка.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР