На 27 март от 17:00 в Зала 1 на Фестивалния

...
На 27 март от 17:00 в Зала 1 на Фестивалния
Коментари Харесай

Петя Панева и талантите на НУИ Добри Христов Варна с концерт “Аз съм българче”

На 27 март от 17:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център младите музикални и танцови гении от НУИ “Добри Христов ” ще съберат класика и фолклор в един патриотичен привет към варненци. Специален посетител на събитието ще бъде възпитаничката на учебното заведение и победителка в “Гласът на България ” Петя Панева, научи Moreto.net

През март - месеца, в който България празнува своя народен празник, поредицата “Варненско лято за деца ” ще предложения дребни и огромни другари на музиката на едно събитие, заредено с чист родолюбив дух. Първият за годината концерт от паралелната стратегия на Международния музикален фестивал “Варненско лято ” ще е на 27 март от 17:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

Под мотото “Аз съм българче ” в артистично пояснение в обич към родината ще се сплетат проникновени стихове от наши велики поети, рецитирани от най-малките възпитаници, шедьоври на българското симфонично изкуство и обичани фолклорни ритми.

В музикално-танцовия театър, взаимен план на НУИ „ Добри Христов “, Община Варна и Българска национална телевизия 2, обичаната водеща на „ Приказките на Госпожа Виола “ - Румяна Петрова, шеф на НУИ “Добри Христов ”, ще преведе публиката през музикалната история на България от националното творчество през типичен мостри до актуалните тълкования. “Автентичният български фолклор и вдъхновението, в което той се е трансформирал за класиците на нашата симфонична музика, са в основата на нашия театър ” - споделя Госпожа Виола.

Оркестри, ансамбли, сформира и солисти на именитото варненско Музикално учебно заведение ще майсторят пъстрата празнична шевица на този прочувствен концерт.

Началото ще бъде с Въведение и танци от операта „ Момчил “ на Любомир Пипков в осъществяване на Младежкия симфоничен оркестър на учебното заведение с диригент маестро Страцимир Павлов. След тях на сцената ще се вихрят “Шопски лазарки ” по музика на Михаил Йорданов, хореография на з.а. Маргарита Дикова, претворени от възпитаници от компетентност „ Български танци “. Духовият оркестър при НУИ „ Добри Христов “ с диригент Любомир Александров ще извърши известния марш “Родина ” от Николай Братанов. Две пиеси от емблематичната сюита за струнен оркестър на Марин Големинов – “Жетва ” и “Танц ”, ще показа Струнният оркестър при НУИ „ Добри Христов “, който ще бъде дирижиран от обещаващият гений от 10. клас Стефан Славчев, който към този момент се изявява на диригентския подиум.

Взривна страст дава обещание друга от бъдещите звезди на учебното заведение - перкусионистът Борил Иванов, който ще извърши соло на барабани - пиесата на Борис Динев “Комплекси “.

Ще го последва вълнуваща фолклорна серия - “Йовино хоро ” в осъществяване на Акордеонния отбор на НУИ “Добри Христов ” с началник Веселин Иванов, а по-късно и “У Станкини има, мамо ” - в осъществяване на Детския фолклорен отбор с началник Недко Царев и диригент на хора Иванка Друмева. Ще прозвучат и каба гайдите на Гайдарския състав на учебното заведение, а Представителният национален хор с диригент Женя Райчева ще радва публиката с “Огрея слънце, Доне ” в обработка на Станка Кушлева.

Истински звезден момент в концерта ще бъде гостуването на новото огромно изобретение на българската музикална сцена - Петя Панева, възпитаничката на НУИ “Добри Христов ”, която сграбчи сърцата на публиката с превъзходното си национално пеене и стана победител в последното издание на “Гласът на България ”. С Младежкия симфоничен оркестър Петя ще подари на публиката обичаната ария “Девойко, мари, хубава ” в аранжимент на Румяна Петрова и Страцимир Павлов.

Авторски принос на Румяна Петрова ще е нейната пиеса “Молитва за дъжд ” - стъпила върху фолклорните основи на ритуала Герман, към който нашите предшественици са прибягвали единствено при продължителна суша. Жените правели ритуално заравяне на кукла от плява, наречена Герман, и наричали проклинание за дъжд. Тази достоверна тематика е създадена от авторката в актуален вид, в симфоничните обичаи, завещани ни от огромните български композитори, инспирирани от националното творчество. Ще чуем пиесата в осъществяване на Младежкия симфоничен оркестър с диригент Страцимир Павлов и солист гайдаря Божидар Маринов, възпитаник в 8 клас.

Финалът ще е сплотяващ и огромен - на сцената ще излязат Младежкият симфоничен оркестър на НУИ “Добри Христов ” - Варна, Народният оркестър и Представителният национален хор на елитното учебно заведение, и солисти. В тяхно осъществяване ще прозвучи “Калино, дюлбер малино ” в аранжимент на Коста Колев и аранжимент за симфоничен оркестър на Страцимир Павлов. “Искаме с това осъществяване да демонстрираме какъв брой добре работят дружно класическите и фолклорните специалности в нашето учебно заведение - споделя Румяна Петрова. - Те непрекъснато си поддържат връзка, партнират си в взаимни планове, творят дружно и нашият концерт е олицетворение на концепцията, че другите изкуства могат в действителност да работят добре под един покрив, като взаимно се подтикват към високи достижения. ”

Заповядайте на 27 март, неделя, в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център, с цел да споделим родолюбивия ентусиазъм на младите варненски гении.

Началото е от 17 часа. Вход без зелен документ, с маски.

Билетите са по 5 лева за възрастни, по 2 лева за деца от 7 до 18 години, а входът за най-малките до 7 години е безвъзмезден.

Билети от касата на Фестивалния комплекс и онлайн от Сайта на Фестивалния комплекс.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР