На 27 и 28 септември в Плевен се проведоха заключителните

...
На 27 и 28 септември в Плевен се проведоха заключителните
Коментари Харесай

Единство с Европа и развитие на демократична зрялост беше тема на дискусия в ХГ “Илия Бешков“ на 28 септември

На 27 и 28 септември в Плевен се организираха заключителните интернационалните събития по Проект „ Eвропа – Eдинство, човешко достолепие и взаимност – просто фантазия? “, в който Сдружение „ Учебна работилница Европа “ е сътрудник. Проектът се извършва по размер „ Мрежа от градове “ на Програма „ Европа за жителите “ и посетители на събитието бяха представители от 3 европейски страни – Германия, Румъния и Гърция. Работата по плана стартира през месец октомври 2020г. и завършва през септември 2022г. със заключителните събития в Плевен.



Проектът има за цел да сплоти разнообразни генерации и жители от разнообразни съсловия и обществени среди. С дейното присъединяване на жителите от Атина, Плевен, Люнебург и Тимишоара, той преглежда актуалните провокации пред Европа - популизъм, шовинизъм и расизъм, само че и полезностите на демокрацията - разнообразие, човешко достолепие и взаимност.



В рамките на плана бяха проведени състезания за есета, стихотворения, фотоколажи, в които участваха младежи от Плевен, Бургас, Велико Търново, Варна, Нови Искър, Ловеч, Мездра, Сливен, Пловдив, София, Русе, Свиленград, Силистра, Перник, Лом, Кюстендил, с. Стража, Търговищко, с. Ценово, област Русе. Възпитаници на учебно заведение „ Цветан Спасов ” от Плевен участваха всеобщо в раздела за стихотворение и колажи. В работни семинари със съвременници и интернационалните конференции дейни жители от разнообразни генерации обмениха хрумвания за времето на хунтата, диктатурите и над 30 години европейско „ ЕДИНСТВО “.

В края на плана e направена и писмена позиция, адресирана към политици и заинтригувани страни, в която са систематизирани изводите от работните срещи и полемики с жителите. В осъществяване на дейностите по плана всички сътрудници са подкрепени от Общините - Люнебург, Тимишоара, Кифисия и Плевен.



На 28 септември, от 10:00 до 12:30 часа в ХГ „ Илия Бешков под патронажа на господин Георг Спартански, кмет на Плевен, се организира обществена полемика на тематика " Единство с Европа и развиване на демократична зрялост ". В нея взеха присъединяване дейни жители, общественици, педагози и младежи - възпитаници от ДФСГ „ Интелект “, ПГПЧЕ „ Димитър Димов “, ПГТ „ Алеко Константинов “ и ПГРТО Плевен, с които Сдружение „ Учебна работилница Европа “ си сътрудничи. Празничното начало на събитието дадоха надарените деца от Вокална група „ Арлекино “ към Читалище „ Съгласие 1869 “ под управлението на госпожа Виолета Боянова, които извършиха специфична ария за Плевен и ритмична българска хороводна задявка. Проектът ЕДИНСТВО предлага дружно да се ПЕЕ на интернационалните конференции, по тази причина заключителната полемика по плана беше открита с осъществяване на „ Одата на насладата “, с включване в пеенето на всички присъстващи.



След въвеждащи за плана думи, госпожа Пенка Спасова, ръководител на УС на Сдружение „ Учебна работилница Европа “ даде думата на господин Георг Спартански, кмет на Плевен, който направи изчерпателен разбор на настоящите интернационалните събития в подтекста на тематиката и зададе своите риторични въпроси, свързани с единството и солидарността в Европа.



Г-жа Спасова означи особения акцент на събитието: 28 септември - Международен ден на правото да знам или свободен достъп до информация за всеки жител.



Специален посетител на полемиката бе Благослав Михайлов, представител на Фондация „ Стража “, който показа платформата „ Стража “, Платформа за парламентарна бистрота и гражданско присъединяване. Като своя идея той дефинира правенето на данните налични и разбираеми за жителите, тъй че да могат да взeмат осведомени решения и да упражняват надзор върху ръководството.



Платформата на Стража действа от юли 2021 и към този момент има интерес на жители и политици към тези първи стъпки за смяна на политическата просвета в страната. „ Името е въодушевено от немския план „ Abgeordneten Watch “, което безусловно значи нещо като „ гледай народните представители “, само че различен вероятен превод на думата „ Watch “ е „ стража “ и по тази причина взехме решение да кръстим плана по този начин “, изясни на аудиторията господин Михайлов.

В полемиката се включи и Ванин Нейков, един от членовете на екипа „ Околобългарско “, които споделят за себе си: „ Ние сме дейни българи, които работим за основаване на позитивна смяна в българското общество “. Проектът „ Околобългарско ”представлява концепция на петима младежи, които целят да покажат механизъм, по който да позволяваме публичните проблеми в България, както и да предадат посланието, че от елементарния човек зависи доста. В името на тази цел младежите вършат едномесечна обиколка на България, по време на която посещават над 60 обитаеми места във всички 28 области на страната, с цел да се срещнат от първо лице по какъв начин живеят хората и какви са компликациите, пред които се изправят ежедневно.


В полемиката интензивно и с доста въпроси се включиха и младежите от плевенските гимназии. Като младши посланици на Европейския парламент, а и като възпитаници в новаторски учебни заведения, присъстващите младежи споделиха своя опит в Програмата заучилища посланици на Европейския парламент, която цели да усъвършенства осведомеността им по отношение на Европейския съюз, европейското поданство и парламентарна народна власт.



Дискусията провокира голям интерес и останаха отворени въпроси, отговорите на които Сдружение „ Учебна работилница Европа “ поема като ангажимент да търси и в бъдещите си планове.



Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР