На 27 февруари председателят на Европейската комисия Урсула фон дер

...
На 27 февруари председателят на Европейската комисия Урсула фон дер
Коментари Харесай

Логиката на санкционната война иска преход от пазарна към мобилизационна икономика

На 27 февруари ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че Европейският съюз и сътрудниците му са решили да „ сковават “ активите на Руската централна банка. Едновременно с това в взаимно изказване проекти за въвеждане на ограничаващи ограничения „ които ще попречат на Банката на Русия да употребява личните си интернационалните запаси за облекчение на въздействието на западните наказания “, оповестиха водачите на Европейския съюз, Франция, Германия, Италия, Англия, Канада и Съединени американски щати.

Към 18 февруари интернационалните запаси на Банката на Русия възлизат на еквивалента на 643 милиарда Долара. Европейските представители повториха няколко пъти, че към половината от всички съветски запаси са замразени. Не е доста ясно: половината от всички интернационалните запаси или единствено валутните запаси (без златото). Златната част възлиза на 132 милиарда $, валутната - 511 милиарда $. Златото има явен имунитет против всевъзможни замразявания и запори. Като част от валутните запаси към 30 милиарда $ се падат върху специфичните права на тираж и аварийна позиция на страната в Международния валутен фонд (МВФ). Тази част също има много висок предпазен имунитет.

Така опасност от заледяване са евентуално средства, равняващи се на почти 480 милиарда $. Това са запаси под формата на скъпи бумаги (главно съкровищни) и валута по депозити на търговски банки, както и на централните банки на други страни и Международната банката за разплащания. Уязвимостта на тази част от запасите зависи от юрисдикцията и валутата, в която се съхраняват запасите. Последните данни на Банката на Русия за типовете валути и юрисдикциите за разполагане на запаси са от средата на предходната година. Според тези данни в състава на всички (златни и валутни) запаси главната част се пада на еврото (32.3%). След това следват (%): златото - 21,7; щатския $ - 16,4; юана - 13,1; лирите - 6,4; други валути (йени, канадски, австралийски и сингапурски долари) - 10,0.

А ето и географската картина на разположението на запасите (%): Руската федерация - 21,7 (златни резерви); Китай - 13,8; Франция - 12,2; Япония - 10,0; Германия - 9,5; Съединени американски щати - 6,6; интернационалните организации – 5,0; Англия - 4,5; Австрия - 3,0; Канада - 2,8; други страни - 10.7. Резервите, ситуирани в Русия, Китай и интернационалните организации, имат много надеждна отбрана. И можем с убеденост да кажем, че са замразени запасите, сложени в Съединени американски щати, Франция, Германия, Япония, Австрия и Канада.

Ако прибавим тази конструкция на запасите към последната цифра от общия размер на запасите (643 милиарда $ към 18 февруари), тогава се оказва, че са замразени запаси, които са доста над 300 милиарда $. Към днешна дата нито уредниците на замразяването на съветските запаси, нито Банката на Русия не показват точни данни за размера на блокираните финансови активи на Руската централна банка.

Замразяването на запасите в невиждан мащаб евентуално ще накара паричните управляващи на доста страни да се замислят по какъв начин да защитят в допълнение своята парична политика. И изключително ще бъдат накарани да се замислят паричните управляващи на Русия - Централната банка и Министерството на финансите. Нека ви припомня, че интернационалните запаси на Русия, които се ръководят от Банката на Русия, са разграничени на две елементи:

1) Резерви, с които разполага самата централна банка и които са ѝ нужни за осъществяване на функционалностите (например за осъществяване на валутни интервенции и поддържане на обменния курс на рублата);

2) Резервите на Министерството на финансите, които този отдел трансферира на ръководството на Централната банка. Към днешна дата тази част от интернационалните запаси са средствата на Фонда за национално богатство.

Към 1 февруари 2022 година (преди замразяването) размерът на ФНБ в националната валута възлиза на 13,6 трилиона рубли (10,2% от БВП). Все още не е изцяло ясно по какъв начин ще бъдат разпределени вредите от замразяването на интернационалните запаси на Русия сред Централната банка и Министерството на финансите. Въпреки това към този момент е осъществена предварителна инвентаризация на останалите средства. На 1 март Глеб Покатович, първи вицепрезидент на Центъра за стратегически проучвания, сподели: „ Ако изключим активите, наранени от глобите, и скъпите бумаги на съветски компании, които съществено поевтиняха вследствие на срутва на фондовия пазар оставащата сума от фондовете на ФНБ към момента наподобява забележителна. " Той цитира следните данни за салда на средства за обособени съставни елементи на ФНБ: за депозити във ВЕБ - 530,6 милиарда рубли; по подчинени депозити на ВТБ и “Газпромбанк” - 138,4 милиарда рубли. По обособени сметки за отчитане на средства на Фонда за национално богатство в Банката на Русия - 0,27 милиарда рубли и 226,7 милиарда китайски юана, както и 405,7 тона злато в безлична форма.

Ако всичко се преобразува в рубли (при настоящи цени на златото и настоящия обменен курс на юана), тогава получаваме почти 5750 милиарда рубли. На 1 март държавното управление разгласи, че ще употребява част от средствата на ФНБ за закупуване на акции на съветски компании, с цел да ги поддържа в лицето на западните наказания. Съгласно заповедта на Кабинета на министрите, Министерството на финансите на Русия е инструктирано „ през 2022 година да извърши придобиването на акции на съветски емитенти за сметка на Фонда за национално богатство в размер на не повече от 1 трилион рубли на изискванията, избрани от Министерството на финансите на Русия “. Подробности за интервенцията по закупуване на акции за сметка на ФНБ към момента не са налични. Експертите с право показват, че несистематичното систематизиране на средствата може да докара до там, че това деяние няма да даде никакви макроикономически резултати. Средствата би трябвало да се разпределят за подсилване на позициите на страната в стопанската система (изкупуване на акции от частни, изключително непознати инвеститори).

И по този начин, към 1 март тази година (преди решението на държавното управление да отдели един трилион рубли за поддръжка на фондовия пазар), единствено 42% от това, което беше месец по-рано, остана от НФБ. Замразяването на глобите изяде към 58%, или в безусловно изражение 7,85 трилиона. рубли. Отбелязвам, че разходната част на съветския бюджет за 2022 година е планувана в размер на 23,7 трилиона. търкайте. За една нощ загубихме средства от ФНБ, равни на една трета от годишния бюджет. Добър урок за тези, които ни споделиха, че средствата на ФНБ би трябвало да бъдат диверсифицирани в разнообразни валути. Урокът е добър, само че доста безценен. Твърдият излишък е елементарна поука: можете да съхранявате единствено в юани и злато. Това е урок освен за Министерството на финансите, което дава отговор за ФНБ, само че и за ЦБ, която дава отговор за всички интернационалните запаси на Руската федерация.

И още един урок се свежда до обстоятелството, че валутните доходи не би трябвало да се съхраняват във валутни капсули, в съмнителни валути и още по-съмнителни принадлежности, а би трябвало да се насочват от колелата за осъществяване на значими стопански, политически и обществени задания за страната, да преведе валутата в материални активи - фабрики, заводи, електроцентрали, икономическа и обществена инфраструктура, съвременни оръжия. За закупуване с доходи от експорт да не се получават всевъзможни финансови принадлежности, а принадлежности за основаване на действителна стопанска система - машини, съоръжение и технологии, които са ни жизненоважни за възобновяване и подсилване на стопанската система. И вместо „ валутна касичка “, наречена „ интернационалните запаси “ и „ Фонд за национално богатство “, имаме потребност от дълготрайни стратегии за индустриализация и петгодишни проекти за социално-икономическо развиване. И произлизащите от това проекти за покупки на валута на международния пазар.

ФНБ се образува за сметка на облагите, получени от износа на петрол и природен газ въз основата на така наречен бюджетно предписание. Той дефинира какви са непредвидените приходи посредством установяване на цена на „ спиране “ (всички доходи от експорт от по-високата цена са непредвидени). В бюджета за 2022 година цената е избрана на 44,2 $ за барел; прогнозният размер на постъпленията във фонда за национално богатство е 3,4 трилиона. Рубли. Цените на въглеводородните запаси на международния пазар остават на високо равнище, предстоящите свръхпечалби евентуално ще надвишават бюджетните цели. Наложените наказания против Русия обаче подкопаха работата на механизма за образуване на ФНБ. Фондът може да бъде запълнен единствено благодарение на злато и китайски юан.

Като се има поради новата обстановка, държавното управление внесе в Държавната дума законопроект за промени в Бюджетния кодекс, който е ориентиран към „ дейно ръководство на структурата на обществения дълг и обезпечаване на финансова непоклатимост “ през 2022 година През последните две-три години в Думата имаше оферти за разпечатване на препълнената валутна торбичка на ФНБ за финансиране на най-неотложните събития в страната, само че Министерството на финансите поддържаше твърда отбрана, продължавайки да натрупа валута. Санкциите принудиха Министерството на финансите да преразгледа позицията си. Основната концепция на законопроекта е да се насочват спомагателните доходи от петрол и газ не към Фонда за национално богатство, а към бюджета за следните цели: 1) осъществяване на вътрешните обществени отговорности на страната (те включват главно разнообразни заплащания от бюджета на популацията - помощи, военни пенсии и други); 2) погасяване на обществения дълг, 3) заменяне на държавните заеми, 4) осъществяване на други предпочитани ограничения по решение на държавното управление.

В законопроекта не се разкрива в детайли опцията за потребление на свръхпечалби за погашение на държавния дълг. Значителна част от отговорностите по външния обществен дълг се падат точно на тези страни, които вземат участие в санкционната война против Русия. Мисля, че изплащането (и даже обслужването) на държавния дълг към такива страни би трябвало да бъде замразено. Поради обстоятелството, че западните наказания против Русия са нелегитимни от позиция на интернационалното право, те би трябвало да се преглеждат като форсмажорни условия, даващи съображение за прекъсване на заплащанията.

А насоката за осъществяване на „ други предпочитани ограничения “ би трябвало да стане главната от за приходите. Програмата " Индустриализация 2.0 " може и би трябвало да стане най-приоритетната мярка на страната. Подобно на индустриализацията, осъществена в Съюз на съветските социалистически републики през 30-те години на предишния век, новата индустриализация би трябвало да реши две съществени задания: 1) реализиране на икономическата самодостатъчност на Русия (което ще я направи неуязвима за всевъзможни наказания и блокади на Запада); 2) подсилване на отбранителната дарба. Тук би трябвало да напомним закона „ За стратегическото обмисляне в Руската федерация “, признат през 2014 година и да разработим, като вземем поради настоящите действителности, нови версии на „ Стратегия за национална сигурност на Руската федерация ”, „ Стратегии за социално-икономическо развиване на Руската федерация и редица други документи за стратегическо обмисляне.

Сегашната санкционна война се води отдавна. Нейната логичност ще изисква редица стъпки в прехода от пазарна към мобилизационна стопанска система. Такива стъпки бяха подхванати в Съветския съюз през 20-те и 30-те години на предишния век. Сред тях е въвеждането на държавния монопол на външната търговия и на държавния валутен монопол. Можете да прочетете за това в моята книга: „ Русия и Западът през 20-ти век: история на икономическата борба и взаимно битие “.

Дори и решенията за преход от пазарна към мобилизационна стопанска система да бъдат взети неотложно, тяхното практическо осъществяване ще изисква упорита работа за преструктуриране на стопанската система в границите на две до три години. Печалбите от експорт на Русия може да намалеят, само че въпреки всичко приходите в основни валути (щатски долари, евро и т.н.) ще постъпват. Докато няма стратегии за закупуване на машини, съоръжение и технологии, такива валутни доходи би трябвало да отиват в интернационалните запаси на Руската федерация. Въпреки това дълбокото предпазване на валута в запаси е недопустимо. Тя би трябвало неотложно да бъде превърната в злато посредством закупуване на благородния метал на международния пазар.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР