На 27 февруари Делян Пеевски подаде до прокуратурата, МВР и

...
На 27 февруари Делян Пеевски подаде до прокуратурата, МВР и
Коментари Харесай

Какво представлява машината от сайтове-гъби за руска пропаганда?

На 27 февруари Делян Пеевски подаде до прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и ДАНС за мрежа от 400 роботизирани уеб страницата, които организират дезинформационна война и проруска агитация на територията на България. Сигналът, пишат до медиите от пресцентъра на Движение за права и свободи, е обвързван с оповестени данни за резултати от изследвания на Фондация за филантропични и обществени проучвания:

" ДАНС, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата би трябвало да отговорят на въпроса съществува ли мрежа от проруски ботове, която оперира на територията на България и кой стои зад тази мрежа? Има ли доказателства, че Русия организира дезинформационни акции, с цел да бъдат комплицирани хората посредством непрекъснато изменящи се разкази и версии за събитията, като с това заплашва гражданското общество и обществения мир ".

Поводът за реакцията на Пеевски са огласени в общественото пространство данни от четвъртото издание на Бюлетина " Руската агитация в България онлайн " за последното тримесечие на 2023 година. В него се споделя:

" Формирана е Мрежа от сайтове-гъби към Агенция „ Блиц “ – назоваваме я Машината. Машината – това са над 370 анонимни псевдо-новинарски уеб страницата с еднакъв дизайн и наличие, които всеки ден популяризират приблизително сред 3 и 9 експлицитно пропагандни проруски публикации. Тези уеб сайтове тиражират стотици пъти всяка единична публикация и в допълнение водят до проникването на посланията в обществените мрежи. Не единствено количествените измервания, само че и анализът на наличието демонстрира, че през последното тримесечие Машината се прочиства от пропагандно наличие. „ БЛИЦ “ и гравитиращите към него сайтове-гъби все по-често дават думата на „ евроатлантика “ Делян Пеевски и все по-рядко на проруски представители. "

Въпреки че проучванията върху роботизираните уеб сайтове са обществени от близо една година, до този миг нито една институция не се е самосезирала , с цел да изследва мрежата за дезинформация, която учените откриват, че съществува. За пръв път машината от сайтове-гъби се загатва в на Фондация за филантропични и обществени проучвания, който е оповестен през април 2023 година. В него се прави медиен мониторинг на 2022 година. На уеб страницата на Фондацията по-късно през годината са оповестени още три бюлетина, в които тематиката е развита.

Изследователският екип е в състав - Димитър Вацов, Валентин Вълканов, Вероника Димитрова, Любомир Дончев и Милена Якимова.




Какво съставлява машината от сайтове-гъби?

Автор на понятието " машина от сайтове-гъби " е проф. Димитър Вацов. На база на мониторинг върху български онлайн медии той прави извода, че при започване на 2022 година се образува мрежа от агрегатори, които усилват съветската позиция върху събития от деня. До края на годината съветската агитация стартира да употребява нов софтуерен прийом за въздействие върху обществените мрежи – еднотипни уеб сайтове, които усилват дисеминацията на едно известие с безусловно идентично наличие до към 400 пъти.

Те имат четири съществени общи домейна (dnes24.eu, zbox7.eu, bgvest.eu, allbg.eu), от които биват клонирани поддомейни – да вземем за пример, novini701.dnes24.eu, novinarbg.dnes24.eu, news1.dnes24.eu и така нататък Сайтовете-гъби най-често препечатват материали от „ Блиц “ и евентуално са обвързани с платформата Share4Pay, която предлага възнаграждение за шерване в обществените мрежи на материали от подготвени уеб сайтове.

В съпоставяне с останалите страници, сайтовете-гъби имат няколко общи характерности:

1. В същността си те са напълно анонимни, липсва опция за връзка с авторите;

2. Имат идентичен домейн;

3. Имат еднакъв графичен интерфейс.



Разликите сред тези уеб сайтове са незначителни:

1.Имената на поддомейните (novini701.dnes24.eu, novinarbg.dnes24.eu, news1.dnes24.eu);

2.Подредбата на материалите, претендиращи да са „ вести “ – незначителна, само че налична.

В края на 2022г. броят им надвишава 370.

От проучването излиза наяве, че наличието, което се тиражира и репликира в машината от сайтове-гъби, е разнообразно, само че по тематиката за войната в Украйна е с доста ясно изразен про-руски уклон. Материалите нормално препращат към неназовани „ специалисти “, политици или „ международните издания “ и са по този начин структурирани, че да наподобяват справедливи. Т.е. машината от сайтове-гъби показва и непропагандно наличие и евентуално има бизнес модел – печели от реклама. Същевременно геополитиката като част от медийното наличие е очебийно проруска: бизнес моделът се комбинира с агитационен канал.



Каква е задачата на машината?

Машината основава облак от изявления по една и съща тематика, който цели издигането си в логаритмите на Фейсбук. По този метод се образуват огромен брой изкуствени огромни скокове в пропагандната интензивност. Тези скокове най-често не са обвързани с съответни събития.

По този метод се реализира интервенция в медийната среда през изкуствено генерирани механизми и растежи на наличието, което основава различна действителност без връзка с историческото време и събитията в България. Задача на Машината от сайтове-гъби е да сътвори усещането, че дава информация директно от мястото на събитието – от фронта в Украйна. Това става не посредством лични репортери, а посредством ударни заглавия и приложени видеа, заети най-често от Telegram-каналите на съветските военни репортери. Гледайки единствено заглавията на тези публикации във Facebook или даже отваряйки ги да ги прочете, читателят остава с усещането, че Русия печели войната съвсем във всяка точка на фронта, а украинците са слаби и смазани или отмъстително правят зверства, за които получават „ отмъщение “.

Бюлетинът " Руската агитация в България онлайн "

През 2023 година на всяко тримесечие екипът от откриватели разгласява Бюлетин " Руската агитация в България онлайн ". В него се отразяват резултатите от проучване на интензивността, разказите и представителите на съветската агитация у нас благодарение на автоматизирана система за медиен мониторинг. Какво откриват:

От всички 65 437 публикации онлайн за първото тримесечие на 2023 година, разпознати по основни думи към 60 000 публикации са препечатки, популяризирани от Машината.

Информационна организация БЛИЦ явно е субстанциално обвързвана с Машината. При инспекция на 5 пикови дни за първото тримесечие на 2023 година всички 23 публикации, рециклирани от уеб страниците гъби, са препечатани и от БЛИЦ – наличието на изявленията е идентично, а източник не е посочен (нито в БЛИЦ, нито при сайтовете-гъби). Прави усещане, че в 14 от изследваните 23 случая БЛИЦ първи разгласяват съответния материал, а 5-10 минути по-късно стартират да го качват и уеб страниците гъби. Така за към 2 часа материалът бива рециклиран приблизително към 400 пъти. В 9 от 23-те случая обаче първо уеб страниците гъби въртят обявата, а БЛИЦ я препечатва в дребните часове през нощта на идващия календарен ден. Понякога във веригата на преработване на съветска агитация се намесват и други неанонимни или полу-анонимни медии. Често БЛИЦ препечатва от тях, а по-късно съответната публикация бива пусната в машината от сайтове-гъби.



От общо 105 741 публикации, разпознати по основни думи за второто тримесечие, 84% (88 907) са препечатки от Машината от сайтове-гъби. Машината основава приблизително 977 пропагандни публикации дневно, до момента в който всички останали уеб сайтове и блогове на български, в това число други („ самостоятелни “ от тази Машина) мощни ботове-агрегатори, съумяват да дисеминират приблизително дневно едвам 185 изявления, съдържащи основните думи. Изследването демонстрира, че главен източник на наличие за Машината от сайтове-гъби е „ Блиц ". Препечатани от „ Блиц “ са 58 от общо 69 публикации от извадката от пиковите дни на пропагандата (84%). В множеството случаи първо „ Блиц “ разгласява публикациите, а по-късно ги завърта Машината, въпреки да има и няколко от тези случаи, в които става противоположното – „ Блиц “ препечатва от Машината.





93 792 изявления онлайн са разпознати по основни думи като пропагандни. Това значи, че приблизително по 1020 изявления на ден възпроизвеждат основните изречения на съветската агитация. При уединяване на сайтовете-гъби остават единствено 16 299 изявления, т.е. Машината от сайтове-гъби образува към 83% от общата пропагандна интензивност.



октомври-декември 2023

Количествените измервания и анализът на наличието демонстрират, че през последното тримесечие на 2023 година Машината се прочиства от пропагандно наличие. „ БЛИЦ “ и гравитиращите към него сайтове-гъби все по-често дават думата на Делян Пеевски и все по-рядко на проруски представители.

Изследователите тестват по какъв начин върви общественото цитиране на името на Пеевски в българските медии онлайн през 2023 година Открит 240 829 публикации, които съдържат името му като главното струпване на публикации, цитиращи Пеевски идва от Машината – 169 987 изявления в сайтовете-гъби.




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР