На 27 февруари 1897 г. се е състояла първата кинопрожекция

...
На 27 февруари 1897 г. се е състояла първата кинопрожекция
Коментари Харесай

На днешния ден преди 127 години се състоя първата кинопрожекция у нас

На 27 февруари 1897 година се е състояла първата кинопрожекция в България. Прожекцията се случва в Русе, в бирарията на Марин Чолаков, намираща се на ул. " Княжеска “.

С отрезка от вестник " Русенска поща " (май 1926 г.), рекламиращ филм с българката Ваня Янакиева (по-известна като Ива Ваня), от Държавен архив-Русе напомнят за приносът на дребната Виена за разпространяването на откритието на братя Люмиер в България.

Малко прочут факт е, че през 20-те години на ХХ в. на международната кино сцена се появява и българка - Ваня Янакиева, известна с псевдонима Ива Ваня.

Едва 17-годишна тя отпътува за Берлин, където стартира и кариерата си на актриса. Дебютът й в киното е през 1924 година, когато е единствено на 19. Не какъв да е, а огромният режисьор Роберт Вине я взема за ролята на младо девойче във кино лентата си " Имах един другар “.

Неин сътрудник е самият Карл де Фогт, суперзвездата на немското кино по това време. Ива Ваня се оправя чудесно. И критиците, и феновете доста я харесват, продуценти и режисьори бързат да я ангажират за нови функции. След време Ива ще каже: " Влязох в киното както аз желаех: през парадния вход! “.

Само през 20-те години тя се снима в 60 кино лентата, а общо – в над 70. През 1930 година Ива Ваня печели състезанието за хубост " Мис Берлин “, а най-известният занаятчия на художествената снимка Ерик Шал й прави портрет като богинята Венера. През 30-те години на предишния век в Германия всеобщо се продават пощенски картички с надпис " Прочутата усмивка на Ива Ваня “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР