На 27 декември 2022 г. се навършват 19 години от

...
На 27 декември 2022 г. се навършват 19 години от
Коментари Харесай

Почитаме паметта на загиналите български военни при атентата в Кербала

На 27 декември 2022 година се навършват 19 години от атентата с камион-бомба против военна база „ Индия “ в Кербала, Ирак, при който починаха петима български военнослужещи и десетки други бяха ранени, оповестиха от Министерството на защитата, предава Фокус.

В интервенцията за стабилизиране и възобновяване на Ирак от 22 август 2003 година до края на 2008 година България взе участие с 11 военни контингента с обща бройка 3 367 души и за целия интервал даде 13 свидни жертви. Със своята всеотдайност те остават вечно в редиците на Българската войска.

На този ден отдаваме респект към майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерските претенденти Антон Петров, Марин Милев, Цветан Камов, Паун Георгиев, Иван Инджов, Свилен Киров, Димитър Димитров, Владимир Пашов, Гърди Гърдев, Преслав Стоянов и Валентин Донев.

„ Деветнадесет години след атентата в Кербала изричам откровено почитание и поклонение пред куража, смелостта и мъжеството на тези почтени българи, служили безрезервно и с високо възприятие на отговорност.

Дълбок реверанс пред саможертвата на починалите в интервенцията на многонационалните сили в Ирак “, се показва в съболезнователния адрес на министъра на защитата Димитър Стоянов към фамилиите и околните на починалите.

За да отдадат респект към своите сътрудници, на 27 декември от 10.30 ч. в региона на 61-а Стрямска механизирана бригада-Карлово военнослужещи ще поднесат венци и цветя пред Паметника на починалите в битката против международния тероризъм и ще бъде отслужена панихида.

Военнослужещите от Съвместното командване на специфичните интервенции на 27 и 28 декември ще почетат паметта на своите починали сътрудници на панихиди в родните им места.

Панихида в памет на военнослужещите от 5-та Шипченска механизирана бригада, починали в Ирак, беше отслужена на 23 декември в Плевен.

Ритуалът се състоя пред паметната плоча във войскови регион 1163 в града. Бяха отдадени воински почести и бяха поднесени венци и цветя в символ на благодарност към починалите.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР