На 27 април „Газпром“ спря доставките за България и Полша.

...
На 27 април „Газпром“ спря доставките за България и Полша.
Коментари Харесай

Получават ли други страни в Европа руски газ?


На 27 април „ Газпром “ спря доставките за България и Полша. Двете страни не се съобразиха с указа на съветския президент за наложително заплащане в рубли. Последва прекъсване за балтийските страни и Финландия, и понижаване на газовите потоци за Германия, Дания, Италия и Нидерландия. През юни последва понижаване на количествата за Австрия, Чехия и Словакия.

Последното разтърсване пристигна предишния вторник. Количеството газ по тръбопровода „ Северен поток 1 “ беше понижено на едвам 20 % от потенциала му. Според Москва заради техническа поддръжка.

През миналите три месеца импровизирано се заприказва за редица европейски компании, подготвени да отворят сметки в рубли в „ Газпромбанк “. Такъв беше казусът с италианския енергиен колос ЕНИ.

bTV чака отговор от Европейска комисия за метода на заплащане на другите държави-членки.

Позицията на Брюксел остава непроменена: в 97 % от всички контракти на „ Газпром “ с европейски компании е конкретизирано, че заплащането се прави в евро или в долари, т.е. вероятно заплащане в рубли е нарушаване на европейските наказания против Русия. Вътрешното превалутиране от съветската банка, в случай че не е поискано от съответната европейска компания, не е нарушаване на глобите.

Много значимо конкретизиране: Не Брюксел, а всяка държава-членка отговоря дали извършва глобите и да откри нарушавания. Т.е. в случай че някоя компания – без значение дали е частна или държавна - заплати в рубли и наруши европейските наказания, тя би трябвало да бъде глобена от съответната страна. Ако страната не го направи, тогава към този момент може да се намеси Брюксел със глоба този път непосредствено към държавата-членка.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР