На 27 април 1881 г. Александър І Батенберг сваля правителството

...
На 27 април 1881 г. Александър І Батенберг сваля правителството
Коментари Харесай

27 април 1881 г.: Руски генерал става премиер на България

На 27 април 1881 година Александър І Батенберг смъква държавното управление на либералите на Петко Каравелов и разпуска Народното събрание. Назначава за министър-председател ген. Казимир Ернрот. Генералът извършва по едно и също време функционалностите на боен и на вътрешен министър. Правителството е формирано от последователи на монарха. Страната е разграничена на пет области, ръководени от изключителни комисии.

Тази стъпка предстояща. От възкачването си на престола през 1879 година княз Александър Батенберг е в обтегнати връзки с Либералната партия, която държи на парламентарната система, заложена в Търновската конституция, за сметка на монархическата власт. След две следващи изборни победи на либералите и разпускането на Първото нормално национално заседание обаче той е заставен да им даде властта през март 1880 година. Неколкократните му действия за прекратяване на конституцията не срещат поддръжка от Русия, която има господстващо въздействие над Княжеството. Руското мнение се трансформира едвам след убийството на цар Александър II от народоволци през март 1881. Новият съветски цар, Александър III, повежда реакционна политика вкъщи и фаворизира подобен поврат на политиката в България.

Финландец по генезис Казимир Ернрот е роден през 1833 година в имението Сееста (дн. Финландия) в богато благородническо семейство. Завършва Кадетския корпус и Николаевската военна академия през 1856 година Служи в Курския пехотен полк. Взема присъединяване във войните в Северен Кавказ (1856-1860). Участва в потушаването на Варшавското въстание (1861-1863). През интервала 1863-1867 година е пълководец на Витебския пехотен полк. Генерал-майор от 1869 година През Руско-турската война (1877-1878) Казимир Ернрот е пълководец на XI-та пехотна дивизия и е нараснал в звание генерал-лейтенант (1877), напомня istoria.bg.

След избирането на Александър І Батенберг (1879-1886) за княз на Княжество България ген. Ернрот става негов персонален консултант и по този начин се включва в българската вътрешна и външна политика. През интервала 1880-1881 година е боен министър в държавното управление на Драган Цанков. Подкрепя княз Александър Батенберг в упоритостите му да анулира Търновската конституция и да откри едноличен режим. Именно благодарение на съветския военачалник – министър на войната в Княжеството – князът изготвя проект за държавен прелом.

На 11 май са оповестени обществено настояванията за изключителни княжески компетенции за интервал от 7 години. Издава се и княжески декрет за образуване на военни съдилища срещу дейностите на опозицията. Под военния диктат на министър-председателя се привиква Велико национално заседание, в което болшинство получават последователите на княза. То заседава в Свищов на 1 юли 1881 година и единствено за два часа утвърждава желаните от княза компетенции и анулира Търновската конституция. В страната се вкарва Режима на пълномощията за период от 7 години.

На 1 юли 1881 година ген. Казимир Ернрот подава оставка и разпуска държавното управление. До средата на 1882 година князът самичък управлява Министерския съвет. Създава и нов орган – Държавен съвет, който извършва функционалността на законодателен орган. Отмяната на Търновската конституция се утвърждава от Русия и нейните проводници и чиновници в Княжеството. Но популацията и опозиционните сили се афишират срещу преврата и анулацията на Търновската конституция.

Още през 1881 година ген. Казимир Ернрот напуща България и се връща в Русия. Там той заема също високи държавни постове, като от 1882 до 1888 година е заместител на държавния секретар, а от 1888 до 1891 година е държавен секретар по въпросите на Финландия. Пенсионира се и се отдръпва в Хелзинки, Финландия, където умира през 1913 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР