На 27-28 август в гр. Видин, за 9-та поред година

...
На 27-28 август в гр. Видин, за 9-та поред година
Коментари Харесай

Остават броени дни до Дунав Ултра

На 27-28 август в гр. Видин, за 9-та подред година ще се организира промо събитието - Дунав Ултра - тази година под наслов Реката, Добруджа и морето 2022.

Общо 160 велосипедисти от България и Румъния се събират в старопрестолния град, с цел да започват дружно, за да изминат близо 700-те километра на най-дългия туристически маршрут в страната Дунав Ултра. Лично кметът на гр. Видин, Цветан Ценков, ще се включи на велосипед, с цел да поведе колоездачите за първите километри на огромното начинание. Тази година, за са поддържат концепцията за популяризирането на Дунав Ултра се включват рекорден брой общини - общо 12. Събитието е публично подкрепено и от Министерство на туризма.

На 27-ми август от 10:00 до 18:00ч. пред стените на единствената напълно непокътната средновековна цитадела в страната, Баба Вида, ще бъде основана промоционална зона с названието „ Баба Вида Арена “. Организаторите на Дунав Ултра, със съдействието на техните сътрудници и Министерството на туризма, са подготвили голям брой интензивности, томболи, осведомителни действия, място за отдих и бира “Дунав Ултра”, от които ще могат да се възползват участници, посетители на града и видинчани. Ще бъде позициониран павилион на Министерството на туризма, на който младежи в стилизирани национални носии ще показват материали с най-интересните туристически дестинации в цялата страна. На прилежащ павилион ще бъдат показани туристически и промоционални материали на всички общини - сътрудници на събитието и на маршрута Дунав Ултра.

На 28-ми август от 8:30ч. кметът на гр. Видин, доктор Цветан Ценков, ще поведе колона от близо 160 велосипедисти, които ще тръгнат от Видин за 700-км преход по поречието на река Дунав, през Добруджа, до крайната точка - с. Дуранкулак.

Един от методите, по които уредниците тази година способстват за популяризирането и представянето на екзотичния регион край река Дунав и Добруджа, ще са особено издигнати 4-метрови знамена с имената на обитаемоте места - села и градове.

На знамената ще бъде подложен герба на всяка община, всички те ще бъдат позиционирани на авансово определени места - Контролни точки - в общия случай това са представителни зони в централната част на обитаемоте места, откъдето маршрутът минава. Участниците ще споделят фотография с флаговете,, популяризирайки по този метод имената на обитаемоте места в и отвън рамките на страната. Такива знамена ще има издигнати в гр. Видин, гр. Мизия, гр. Оряхово, с. Лесковец, с. Остров, с. Крушовене, с. Байкал, с. Гиген, гр. Гулянци, гр. Никопол, гр. Белене, гр. Две могили, гр. Русе, с. Сребърна, гр. Силистра, гр. Генерал Тошево и с. Дуранкулак.

За да поддържат идеята и в чест на преминаващите велосипедисти, общините-партньори провеждат спомагателни интензивности за развлечение на локални поданици и посетители.

Пред една от най-старите пивоварни в България, Пивоварна “Ломско пиво”, ще има обособено място за отмора и почивка на колоездачите с освежаващи питиета и плодове.

Следващото сходно място е на първата публична Контролна точка - в гр. Мизия. Там общината провежда заздравителен пункт, на който велосипедистите ще могат да отпочинат и презаредят с плодове и други лакомства, откакто се снимат с 4-метровия байрак.

В гр. Оряхово флагът на Дунав Ултра ще бъде повдигнат в Крайдунавски парк, а по новосъздадената велоалея ще бъде проведено велосъстезание за деца и младежи. Всички те ще бъдат облечени в тематични тениски в поддръжка на маршрута “Дунав Ултра”, обезпечени от Община Оряхово.

В с. Лесковец флагът на Дунав Ултра ще бъде повдигнат в зоната на възобновената почивна зона към локалната чешма “ОФ Селсъвета 1950”. Мястото е обичана спирка както на локалните, по този начин и на пътуващите колоездачи, а точно маршрут Дунав Ултра беше измежду катализаторите в решението на локалната общественост да трансформира зоната в забавно място за отдих.

В село Остров флагът ще бъде ситуиран в зоната на речното пристанище. Няколко групи от възрастни и възпитаници с колела ще посрещнат велосипедистите, а на Контролния пункт ще ги чака студена вода и любеница за поддръжка.

В село Крушовене, флагът на Дунав Ултра ще бъде ситуиран в региона на централния площад. Местни поданици и доброволци към този момент приготвят посрещане по български бит с питка, плодове и студена вода. След посрещане на колела от локални възпитаници, на площада ще ги чака музика и положително въодушевление от Женска певческа група “Романтика” при Читалище “Саморазвитие”, с.Крушовене.

В с. Байкал флагът ще е в зоната на централната част на селото, а колоездачите ще бъдат посрещани от локални хора в национални носии, проведени Център за извънучилищни действия и кметство Байкал.

На централния площад в село Гиген, до обемните букви ГИГЕН, ще бъде подложен идващия 4-метров флагДунав Ултра. В гр. Гулянци, на централния площад, където е подложен и флагът, Община Гулянци провежда приятна атмосфера - велосипедистите ще бъдат посрещнати от деца от локалното учебното заведение и запалени локални колоездачи, ще бъдат нагостени с домашна баница, домашна лимонада и доста музика.

В град Никопол, деятели от локалното читалище, дружно с Община Никопол, също се готвят да посрещат колоездачите от Дунав Ултра уместно. Предвижда се локални възпитаници да създадат опознавателна обиколка измежду забележителностите на града, която ще завърши на мястото, където ще бъде повдигнат Дунав Ултра флагът - реновираният Никополски плаж.

За да разпространява маршрута, Община Белене ще провежда велосипеден преход с възпитаници, който ще приключи в зоната на Контролната точка - Централен площад Белене, като участващите възпитаници ще се снимат за спомен с преминаващите велосипедисти.

В Община Две Могили приготвят двойника на войводата Филип Тотю - Иван Дафинов да посреща участниците с комитско облекло, сабя и пищови. Контролната точка, където ще бъде повдигнат формалният Дунав Ултра байрак ще бъде къщата-музей “Филип Тотю”. По време на събитието, тази година, участниците ще бъдат посрещани освен от двойникът на Филип Тотю, само че той ще бъде съпроводен и от брачната половинка си - баба Велика. За всеки от преминаващите през къщата на войводата, ще има самостоятелни дарове и ще бъде обезпечен заздравителен пункт - храна и питиета, създадени от локални компании. Ученици ще посрещат велосипедистите през дните на прекосяване през гр. Две могили. Основен уредник на интензивността е Община Две могили.

В гр. Русе ще бъдат издигнати два флага, ситуирани на централния площадСвобода. Мястото е един от най-разпознаваемите знаци на гр. Русе - кръглият шадраван.

В с. Сребърна флагът ще бъде ситуиран на централния площад на селото. Село Сребърна се намира директно до един от най-интересните естествени обекти в България - Биосферен парк Сребърна (ЮНЕСКО)

В град Силистра флагът на Дунав Ултра ще бъде повдигнат на централния площад - в непосредствена непосредственост до един от знаците на града - постройката на Художествената изложба.

В град Генерал Тошево флагът ще бъде ситуиран на централния площад - до триизмерната табела с името на града, а всички колоездачи ще споделят фотография, с цел да разпространяват добруджанския град. Колоездачите ще бъдат посрещнати от Общински юношески съвет с обичайната българска питка.

В село Дуранкулак са последните знамена от приключението, които ще чакат велосипедистите пред кметство Дуранкулак. Два кмета ще посрещнат колоездача, който ще доближи крайната точка на маршрута Дунав Ултра за най-кратко време. Лично кметът на Община Шабла, Мариян Жечев, и кметът на с. Дуранкулак, Веселин Йорданов, ще приветстват този, който измине дистанцията от Видин до Дуранкулак за най-кратко време. Очаква се това да се случи за по-малко от 40 часа.

Най-интересните моменти по време на събитието в информация и фотоси ще могат да се наблюдават на страницата на събитието тук:

Както и в профилите на Дунав Ултра в обществените мрежи и.

Събитието се организира с поддръжката на: Министерство на Туризма и общините: Видин, Оряхово, Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене, Две Могили, Русе, Силистра, Генерал Тошево и Шабла.

Проектът е измежду водещите начинания за развиване на туризма по поречието на Дунав, подкрепени на Фондация Америка за България.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР