На 26 юни 2018 г. собственици на малки бензиностанции се

...
На 26 юни 2018 г. собственици на малки бензиностанции се
Коментари Харесай

Сивият сектор с горива надхвърля 1.6 млрд. лв.

На 26 юни 2018 година притежатели на дребни бензиностанции се канят да излязат на митинг пред Народното събрание, тъй като не желаят да има закон за търговията с горива. Те настояват, че ще има банкрут на близо 400 дребни бензиностанции, които държат 15 на 100 от пазара и плашат, че в случай че законът бъде признат, горивата ще нарастнат с 10%. Как са направени тези калкулации и дали са правилни, въобще не е ясно. Странен е и митингът им против условията за даване на обезпечения. За отварянето на едно магазинче за продажба на алкохол и цигари, които са акцизни артикули като горивата, се изискват куп документи и лиценз от митниците. А сега всеки може да отвори бензиностанция, даже компания с капитал от 2 лв., а в това време да върти бизнес за няколкостотин хиляди на година.

В България има разнообразни схеми за ощетяване на бюджета при горивата. На първо място е контрабандата, следва избягването на данъчно облагане и Данък добавена стойност схеми, продажби на некачествено гориво с неразбираем генезис и други. От Българската петролна и газова асоциация показаха, че 54 танкера с горива, за които не са платени всичките дължими налози, са импортирани в България през 2016 година Танкерите минали през митнически хранилища на пристанища, където няма условие за контролни уреди и липсва непрекъснат митнически надзор. Сметките демонстрират, че всеки втори литър гориво от импорт е контрабанда.

Измами в България има още при вноса на горива, като се стартира с митническите хранилища и незаконни разтоварища в Русе и други по река Дунав, минавайки през ведомствените бензиностанции, където се продава горивото, както и през укриване на данък и налози. Нерегламентираният сив бранш на горивата е в размер на 1,6 милиарда лева Статистиката сочи, че през последните 3 години акцизът върху горива заема дял сред 45-48% от общия събран данък в бюджета на страната.

За задачата от Българската петролна и газова асоциация предложиха да се конфискуват колите на водачи, за които се потвърди, че са заредили нелегално гориво. Асоциацията упорства и за строги наказания по образеца на Полша, където данъчни измами с горива се наказвали с до 25 години затвор. Освен това се желае да бъде основан ръб, който да следи пазара на горива, с цел да се понижи сивият бранш. За задачата са нужни две стъпки: действителна битка с контрабандата на гориво и смяна в законодателството за акцизните хранилища. Ясно е, че приемането на закона ще удари огромни ползи и огромни пари. Но очевидно доста хора не желаят тези пари да бъдат изсветлени и да влязат в хазната. Пари, с които може да се вдигнат пенсии, обществени помощи или да се оправят пътищата.

Като съществени уредници на съпротивата против бъдещия закон се откроиха Георги Паничарски, Иван Кашилски и Апостол Апостолов от Пловдив и Росинка Бъчварова от Бургас, както и ръководителят на прясно записаното съдружие на дребните търговци Николай Николов. Всички те настояват, че в случай че се записват по новия закон, ще банкрутират.

Кои са в действителност те?

Георги Паничарски е притежател и шеф на компания „ Елго ”, занимаваща се с дистрибуция на горива. Дружеството има доходи за над 1,3 милиона лв., а през годините е съумяло да завоюва и публични поръчки за съвсем 2,5 милиона лв. с общините Перущица, Брезово, Съединение и пловдивската „ Чистота ” – всичките за доставка на горива. Паничарски има бизнес връзки с Лиляна и Пламен Моравенови, които преди време лъснаха в листата с крупните инвеститори във банкрутиралата банка КТБ със сумата от 9 126 016 лева Вдовицата и сина на свързвания с Мултигруп съсобственик и някогашен шеф на пловдивската захарна фабрика Петко Моравенов си партнират с Паничарски във компанията „ МКП Пропърти ”, чийто главен капитал е парцел на стойност съвсем 400 хиляди лв. на предприемача Стоян Аргилашки.

Аргилашки пък се прочу в близкото минало към абсурда с доставени от него на Община Пловдив некачествени горива, които повредиха общинските коли „ Рено ”. Тогава от формалния дилър на „ Рено ” изтече информация, че са дали за разбор гориво от резервоара в оторизирана лаборатория и заключението било, че то въобще не е гориво за коли, а примес от газьол и мазут.

След абсурда Община Пловдив бързо смени доставчика си с незнайната до тогава компания „ Петро Ойл Груп ”, която завоюва поръчка за близо 15 милиона лв.. Нейният шеф Мендо Раданов напълно инцидентно се оказа някогашен чиновник на Аргилашки, а юристът му Георги Колев – общински консултант и другар с Пламен Моравенов.

Иван Кашилски пък е притежател и шеф на компания „ Транс Ойл ”, чийто личен капитал съгласно документите в Търговския указател е 503 хиляди лв., а приходите му за финансовата 2015 година са близо 2 милиона лв.. Притесненията му, че условията за регистрация по закона ще го доведат до банкрут, не са му попречили през годините да остави диря в интернет като наемател на 28 декара водоем в с. Голям Чардак за персонално прилагане.

Апостол Апостолов от компания „ Апид 2000 ” има личен капитал от 603 хиляди лв. и доходи от продажби за над 5,6 млн. лева годишно. Колкото до Николай Николов, неговата компания „ Евроинвест ”, реализира годишни доходи от продажби за 4,9 милиона лв..

Росинка Бъчварова от Бургас е обвързвана с две компании, „ Росойл Плам ” и „ Росбул Транс ”, и съгласно бургаски медии, огромна част от излезлите на шествие камиони в района са нейни. Тя има правосъдни каузи с Пристанище Бургас за неплатени над 22 хиляди лв. за пристанищни услуги, както и с една банка за 16 000 лева Бъчварова има и забавен проблем с Национална агенция за приходите: през август 2016 година нейна компания доставя на едро гориво за над 70 000 лева, само че не внася ДДС-обезпечение за тях, не подава и заявление за регистрация на мястото, от което ще се продават, за което е глобена от Търговско дружество на Национална агенция за приходите – Бургас с 50 000 лева Впоследствие обаче актът пада в съда. В правосъдното решение написа, че „ описаната фактическа конюнктура се открива по неоспорим метод от събраните по делото доказателства ”, обаче в ревизионния акт и наказателното разпореждане „ не са посочени дата на осъществяване на нарушаването и мястото му на осъществяване ”, което дава мотив на съда да анулира глобата.

Съдбата на това привидно дребно нарушаване е неоспорим образец за качествата на приходните организации да си събират, или по-скоро да не си събират дължимите налози. Колкото и обезпечения да ти изискат Национална агенция за приходите и Митниците, умерено можеш да си доставяш горива както и където пожелаеш, без да внасяш нито тях, нито самите налози, по този начин и по този начин ще те заловен единствено при положение на проверка.

Това е и главната причина страната да упорства за новия закон за горивата. Тогава освен ще се знае кой кой е, с какви хранилища и цистерни разполага и през кои обекти продава, а и самият факт, че си избягал от заплащане на Данък добавена стойност и/или данък, ще води до дерегистрация и загуба на предоставеното при нея поръчителство.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР