На 26 юли 1533 г. последният владетел на империята на

...
На 26 юли 1533 г. последният владетел на империята на
Коментари Харесай

Краят на империята на инките

На 26 юли 1533 година последният държател на империята на инките – Атауалпа – е погубен от испанските завоеватели. Екзекуцията е осъществена с гароте – железна шнур, употребена за удушаване. Това било и краят на великата империя на инките и началото на испанското завладяване в този район на Южна Америка.

Само година по-рано, Атауалпа излиза като победител от кървава революция със Сапа Инка („ единствените инки “). Тази война е позната на историята като Гражданската война на инките, Династическата война, или Войната сред двама братя.

Войната стартира след гибелта на Уайна Капак от Сапа Инка и неговия директен правоприемник Нинан Куйочи през 1527 година Двамата мъже най-вероятно са умряли от едра шарка – заболяване, което се популяризирало измежду коренното население поради нахлуването на испанци на континента.

Сапа Инка нормално предавали трона на най-възрастният наследник. Но в тази ситуация на Капак, неговият най-възрастен наследник е умрял малко преди него. Уайна Капак решил да раздели империята сред другите си двама синове – Уаскар и Атауалпа.

Баща им евентуално се е надявал те да ръководят в естетика, само че това не се случило. Уаскар виждал армиите на Атауалпа като опасност за трона си и по тази причина решил да удари пръв, правейки опит да завладее Кито…

Повече по тематиката можете да научите в Древните.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР