На 26 септември т.г. в Берлин ще се проведе референдум,

...
На 26 септември т.г. в Берлин ще се проведе референдум,
Коментари Харесай

Европейска столица иска изкупуване на жилища под пазарните цени

На 26 септември т.г. в Берлин ще се организира референдум, в който градската администрация на немската столица предлага да бъдат конфискувани близо 240 000 жилищни единици от огромни притежатели на сходни парцели във Федерална Република Германия. Става дума за компании, които имат над 3000 жилища в портфолиото си и които са упрекнати в завишаване на наемните равнища.

Наемите в Берлин внезапно се покачиха през последните години, като единствено за последното десетилетие те са се удвоили. Това неимоверно затруднява локалното население, което не може да си откри жилища чартърен на налични цени. През 2019 година управляващите " замразиха " наемните равнища. През април т.г. обаче решението беше анулирано от Федералния съд на Германия, като в претекстовете за решението е посочено, че мярката е противоконституционна. Това точно кара берлинчани да подхващат нова мярка за решение на казуса с високите наеми.

Над 350 000 души са взели участие в подписката за провеждането на референдум по въпроса, а точно да принудят огромните компании да продадат част от парцелите си на градските управляващи на доста по-ниски от пазарните цени. Основната цел на уредниците не референдума е компанията Deutsche Wohnen, която има близо 113 000 парцела в цялостен Берлин. Освен нея, обаче има и други сходни компании.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР