На 26 септември 2024 г., от 18:00 ч., в Епископската

...
На 26 септември 2024 г., от 18:00 ч., в Епископската
Коментари Харесай

В Русе ще бъде представен том 73 от документалната поредица „Архивите говорят“

На 26 септември 2024 година, от 18:00 ч., в Епископската резиденция на Католическата Никополска епархия (Русе, ул. „ Братя Симеонови “ №26а), пред русенска аудитория ще бъде представендокументалния алманах „ Епистоларното завещание на Павел Дуванлията (Гайдаджийски), католически свещеник на Никопол “.Сборникът ще бъде показан от монсеньор Страхил Каваленов - Никополски свещеник, Михаил Груев– български историк, учител и ръководител на Държавна организация „ Архиви‘‘,о. Паоло Кортези – ръководител на КЦ „ Евгений Босилков-Белене “.

Книгата е част от документалната поредност на Държавна организация „ Архиви “-„ Архивите приказват “. Томът съдържа преводи на документи, излезли отдолу под перото на Никополския католически свещеник Павел Гайдаджийски Дуванлията. Писмата му съставляват детайлни разкази освен за строго служебните му каузи, само че и за събитията в живота на елементарните хора и на свещениците, които се грижат за поддържането на духовността. Павел Дуванлията е роден през 1733/1734 година и умира на 6 юли 1804 година Той е един от най-образованите българи през XVIII в. Средното си обучение приключва в католическите колежи в градовете Фермо и Лорето, а висшето в Рим, в Collegio Urbano – институцията на Свещената конгрегация за разпространяване на вярата (Propaganda fide), която образува бъдещи мисионери. Ръкоположен е за духовник и работи като мисионер в пловдивските павликянски села до началото на 1777 година, като през м. юли 1771 година е назначен за Софийско-пловдивски апостолически викарий. На 14 октомври 1776 година е номиниран от папа Пий VI (1775 – 1799 г.) за Никополски свещеник и е ръкоположен на 6 април 1777 година в Цариград, като в същото време е назначен и за апостолически админ на Влашко.

Този том e дава на българските историци и на българската интересуваща се аудитория, извънредно съответни сведения за един доста мрачен интервал от българската история, така наречен „ кърджалийско време “. Периодът края на XVIIи началото на XIXвек е извънредно забавен за българския народ, само че за жалост доста малко осветлени от историческите документи. Благодарение на документите в сборника „ Епистоларното завещание на Павел Дуванлията (Гайдаджийски), католически свещеник на Никопол “, ние можем да преценим детайлно по какъв начин се отразяват събитията от този интервал върху процесите в Османската империя и по-конкретно върху българския народ, и върху личността на този незабравим човек.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР