На 26 септември 2017 г. от този свят си отиде

...
На 26 септември 2017 г. от този свят си отиде
Коментари Харесай

Почина известната учителка Бедрие Ходжева

На 26 септември 2017 година от този свят си отиде една именита пловдивска учителка. Бедрие Шерифова Ходжева, първата турска учителка в Пловдив умря след дълготрайно боледуване на 87- годишна възраст, само че с изпълнена задача в живота си, който изживя с горделивост и достолепие.

Възхитителна жена, красива, добра и строга майка, дългогодишната учителка по български език бе измежду ярките представители на турската аристокрация в Пловдив. Родена в Хисар през 1930 година, само че израснала в едно от 10-те пловдивски турски фамилии, живеещи на Главната улица в града под тепетата. Преподавател по български език с над 40 -годишен стаж в доста пловдивски учебни заведения, измежду които „ Найден Геров “, „ Гео Милев “, „ Кирил и Методий “ и други.

Директор на турското учебно заведение в с.Устина. Бедрие Ходжева беше извънредно обичана от учениците си, които я търсеха до последно, канеха я на свои празници и значими житейски събития, гостуваха и, споделяха и. Тя знаеше и помнеше детайлности за живота и триумфите на всеки един от тях.

Без да е взела участие в никакъв случай в политически партии и организации, още в края на 40-те и началото на 50-те години, като млада учителка е изиграла дейна роля в културното и просветителното развиване на турското население. Една от идеите, на която Бедрие Ходжева е посветила сили и сила през годините е премахването на забрадките и мотивирането на децата да посещават учебно заведение.

В тези сложни и смутни времена, смелата млада жена е умеела е да поддържа връзка с родителите, да ги убеждава в смисъла и полезността на образованието, да въодушевява децата да живеят пълноценно, да се образоват и да следват фантазиите си. За тази идея е работил интензивно и нейният брачен партньор – също преподавател. Сестрата на Бедрие, известна за времето си оперна певица, също е била измежду уважавания културен хайлайф на града.

Учителката Бедрие Ходжева остави след себе си доста мемоари, двама синове - уважавани пловдивски лекари и положителни внуци. Активна, будна и необятно отворена към света и младежите, тя беше измежду най-важните посетители на поетичните вечери, проведени от студенти в компетентност „ Български и турски език “ на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “.

Посещаваше постоянно еврейските празници, дружно със снаха си доц.д-р Нарцис Калева – Ходжева. Проповядваше любов, съгласие, приемливост, само че и борбеност, които съобщи на многочислените си възпитаници, на околните си, на синовете си. Със сигурност, всички те ще я пазят вечно в паметта си.

Погребението на Бедрие Шерифова Ходжева е на 28.09.2017 година в траурния парк на село Устина.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР