На 26 септември 1983 г. светът е на косъм от

...
На 26 септември 1983 г. светът е на косъм от
Коментари Харесай

На 26 септември 1983-а съветски учен предотвратява ядрена...

На 26 септември 1983 година светът е на косъм от нуклеарна война, само че един руски академик я предотвратява, поемайки голям риск за себе си. На тази дата Станислав Евграфович Петров (1939-2017 г.) е действен дежурен в команден пункт Серпухов-15, намиращ се близо до Москва. В това време Студената война е в своя пик - три и половина седмици преди този момент във въздушното пространство на Съюз на съветските социалистически републики е свален южнокорейски Боинг 747 с екипажа и пасажерите.

В командния пункт постъпва известие за ракетно нахлуване от страна на Съединени американски щати. То идва от признатата на въоръжение преди една година галактическа система за ранно предизвестие. Инструкциите са ясни - при положение на нахлуване неотложно трябвало да се уведоми управлението на страната и да се вземе решение за ответен удар. Все отново анализирайки информацията - известието давало информация за няколко пуска на ракети от една точка, подполковник Петров взема решение, че това е лъжливо сработване на системата, и не уведомява никого. Така не се стига до офанзива на Съюз на съветските социалистически републики, което неизбежно би се случило, в случай че известието беше доведено до знанието на Кремъл.

Последвалото следствие открило, че сателитната система е била развалена, а причина за задействането на сензорите е слънчева светлина, отразила се в облаците. По-късно в галактическата система се вършат промени, позволяващи да се изключи тази обстановка.

Заради военната загадка и по политически съображения дейностите на подполковник Петров стават известни на необятната общност едвам през 1998 година. На 19 януари 2006 година в щабквартирата на Организация на обединените нации в Ню Йорк на Станислав Петров е връчена специфична премия на интернационалната социална организация „ Асоциация на жителите на света “. Наградата съставлява кристална статуетка „ Ръка, държаща земното кълбо “ с надпис „ На индивида, който предотврати нуклеарната война “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР