На 26 октомври от 19:00 ч. в Галерия Vivacom Art

...
На 26 октомври от 19:00 ч. в Галерия Vivacom Art
Коментари Харесай

Vivacom Art Hall представя изложбата Избрани творби от частни колекции на художника Проф. Панайот Панайотов

На 26 октомври от 19:00 ч. в Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 следва откриването на ретроспективна галерия на художника Проф. Панайот Панайотов „ Избрани произведения от частни сбирки “ /1909-1986/, спомен за личността и неговото творчество. Изложените платна ще бъдат ситуирани в двете зали на галерията. Експозицията ще бъде отворена за посещаване от 27.10.21 година и ще продължи до 06.11.21 година с вход свободен. Част от творбите му ще могат да бъдат закупени на място в Галерията.

В изложбата ще бъдат показани всички жанрове, в които е творил художника - портрет, пейзаж, натюрморт и фигурална комбинация. Основен акцент е автопортрет на художника, пейзаж “Кошари край Созопол”, „ Созопол “, „ Италиански пейзаж “, „ Натюрморт с гъби, „ Риби “ и други Ще бъдат показани към 50 картини. Изложба на Проф. Панайотов в София не е правена повече от 30 год., а отвън - последната проведена е била в гр. Сливен преди 2 год.

Проф. Панайот Панайотов е роден през 1909 година в гр. Стралджа. Налага безапелационно гения си още през първата година като студент в Националната художествената академия. Завършва с отличие във випуска при проф. Никола Маринов, от който наследява това необичайно поклонение пред светлината и тона. През 1951 година е поканен като учител в Художествената академия, където три години е и заместник-ректор, а в интервала 1954-1962 година става ректор. Още до момента в който е бил на свободна процедура прави няколко независими изложения в София, Карнобат и Ямбол. Негови произведения вземат участие в общи художествени изложения и са владеене на галерии и сбирки в Италия, Германия, Англия, Швеция, Съединени американски щати, Русия, Индия и други Проф. Панайот Панайотов е един от най-емблематичните художници на социализма. До края на живота си живее и твори в гр. София. Баща е на Панайот Панайотов - “Пането” (художник и учител от Националната художествена академия), който носи неговото име.

Проф. Панайотов е прочут най-много с живописните портрети, които прави на държавни глави, патриарх Максим, генерали и други Голям брой свободно творчество са портрети на близки хора, пейзажи и натюрморти. Изключителен портретист, пейзажист, занаятчия на етюда. Портретният род заема огромен дял в творбите на проф. Панайот Панайотов, само че той портретува и природата със същото поклонение пред неповторимото, както и при многофигурните си композиции из селския трудов живот. От творбите му лъха дързост и непрестореност. Пейзажите на художника имат безспорни качества: открит необичаен звук, светлинна канава, пластично създаване на формата. Мотивите му идват от родния му край Стралджа, минават през дюните на Созопол, задържат се пред Софийското поле. В серия натюрморти Панайотов е заложник на великодушни форми и кондензирани бои – комплициран боеприпас от най-изненадващи положения на светлината и чистата тоналност. Той е основал и голи тела, където материята на женската плът е усетена с някакъв Рубенсов екстаз.

Изложбата се реализира с общителното подпомагане на Винарска маза Кортен.

*В Галерията ще бъдат допускани единствено хора със зелен документ!

 Визуализация на изображенията
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР