На 26 октомври 2017 г. Военен клуб - Враца ще

...
На 26 октомври 2017 г. Военен клуб - Враца ще
Коментари Харесай

Военен клуб - Враца чества 120 години от създаването си

На 26 октомври 2017 година Военен клуб - Враца ще навърши 120 години от неговото учредяване. Събитието ще бъде маркирано с церемониален водосвет по случай юбилея в 17.30 часа и полагане на венци и цветя пред паметната плоча на Военния клуб. В18:30 часа в киносалона на клуба ще се организира празничен концерт с присъединяване на Представителен отбор на въоръжените сили.
Това е един от най-старите военни клубове в страната. Преминал през ентусиазма на повече от век, през бурните години на националноосвободителните битки, през подемите и спадовете в новата българска история, Военният клуб заема почтено място измежду културните институции в града и е неотменима и основна част от развиването и историята на Враца.
Създаването на клуба е обвързвано с разполагането на военни елементи в гарнизона.
В първите дни на 1891 година е изпратена от Шумен една батарея от единствения артилерийски полк в Северна България. Въпросът за изграждане на Военен клуб се слага незабавно след настаняването на полка в града отпред с полк.Кирков. Общинският съвет преценя като най-подходящо за задачата празното градско място, известно като „ Рушидов конак”, /където е днешния парк на Военния клуб/ и дава това място от 9 хиляди кв.м. за градеж на клуб. Съветниците акцентират, че то е употребявано постоянно за военни цели и от полицейските елементи и още от турско време там е бил турският каймакамлък. След освобождението там се настаняват доброволците и новобранците от града, проведени в 8-ма Врачанска тайфа и „ Рушидов конак” се употребява за тяхна казарма.
През 1895 година Министерството на войната отпуска нужните 15 хиляди лева за градеж на клуба. Родолюбиви офицери и цивилен лица, прозрели ролята и смисъла на културната активност измежду войската и нуждата от лично културно институция сложили първия камък. В следствие настойчиво са доразвивали и обогатявали традициите, с цел да пребъде военния клуб до през днешния ден.
По време на Втората международна война през 1944 година клубът бива отчасти опустошен и изгорял от бомбардировките. Напълно възобновен, през идващите години той продължава своята активност. С карети са идвали офицерите на балове с огромни шапки и публични костюми, офицери с лампази и адютанти с бричове и ботуши, с обичайни униформи, та чак до днешните маскировъчни.
През 1984 година е издигната новата част на Военния клуб, тогава Дом на националната войска. Тя включва библиотека, кафе-сладкарница, административна част, хотел и ресторант. Цялата сграда съставлява автентично архитектурно комбиниране от две столетия. Тя е и монумент на починалите във войните, отдали живота си за Родината.
Но предназначението на тази постройка постоянно е било едно и също: да бъде огнище на военно-патриотично образование и средище на културно-художествена активност измежду военнослужещите, персоналния състав от запаса и поданството, място за отдих и забавление на хората с пагони. И през днешния ден боен клуб-Враца продължава да бъде привлекателен център за военнослужещите и техните фамилии, огнище на родолюбие и национализъм!
В залите на клуба активност развиват 5 креативен школи и художествени колективи: Школа по балет „ Меджик” и Школа по танци”Харизма тийм”, в които се образоват към 100 деца / по-голямата част от които са деца на военнослужещи/, разбъркан хор „ Маргаритките”, дамска вокална група”Зорница” и Рок учебно заведение. Всички колективи са носители на доста награди и оценки, даже от интернационалните фестивали и състезания. С възобновяване на военното формирование е възродена и традицията за 6 май – Ден на храбростта, да се провеждат още веднъж офицерски балове.
Неразделна част от работата на военния клуб са другите мероприятия за подсилване на националното съзнание и военно-патриотичното образование измежду подрастващата юноша. Сред изявите са срещи диалози с ветерани от войните, показване на книги с военна тема, честване на национални и военни празници, лекции и беседи на разнообразни тематики и други За културния отдих на военнослужещите и техните фамилии се провеждат концерти, занимателни вечери, шоупрограми, детски тържества, литературни изяви и други
И през днешния ден, макар провокациите на времето, в което живеем, чиновниците от военния клуб поставят старания и труд да пазят жив огъня на духовността и българските обичаи, да има българско, до момента в който свят светува, с цел да я има България!
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР