На 26 март президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е

...
На 26 март президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е
Коментари Харесай

За перспективите пред президента Радев

На 26 март президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш... към профила надали ще бъде поканен на срещата на евролидерите и Борисов в Евксиновград. Президентът и в този момент, както и преди месец евентуално ще научи за резултатите от диалозите от медиите. Което меко казано демонстрира мястото и ролята на президента в конституционната парламентарна република.

Наистина си имаме доста чудноват президент, написа topnovini. Румен Радев е някакъв социално-политически хибрид. У него бушуват по едно и също време армейските привички да командва /и да изпълнява/ и желанието да съставлява страна-член на НАТО и Европейски Съюз, само че в случай че може старшината да не забележи.

Румен Радев не е президентът, минал през политическата подготовка с нейните условности и гъвкаво държание. Той просто като старите фрагменти в армията си обича реда и субординацията. Той се меси в изпълнителната власт, вре си носа в проблеми от чисто действен управнически темперамент, държи си брачната половинка за ръката /подобно на Тръмп/ и се прави на мачо с коремни на лоста. Военното и донейде хлапашкото у него в никакъв случай няма да отмре. Но страната не е полигон. А той желае да е главнокомандващият в директния и метафоричен смисъл.

Президентът не може или не желае да си знае мястото и функционалностите. Той не нарушава Конституцията, само че конституционно връща закони. Той би трябвало да показва единството на нацията но… Голямото „ само че “ се крие в поръчката на президента да бъде коректив. Коректив значи да си срещу. Коректив е или опозицията и/или четвъртата власт. Така е измислена системата, по този начин действа демокрацията. Подкрепен от Българска социалистическа партия Радев получи политическа височина, която не би достигнал с никакъв военен аероплан – президент на републиката.

За Българска социалистическа партия играта е ясна – президентската институция по някакъв метод би трябвало да компенсира ония проценти, които не стигнаха на опозицията. Или другояче казано Българска социалистическа партия + Радев да е минимум равно в случай че не и повече от ГЕРБ + Патриотите. Каква е играта на Радев, обаче?

„ Абе той малко злодей си пада “, дефинира го Стефан Данаилов Стефан Данаилов е прочут български артист, политик от Българска социалистическа партия, министър на... към профила, който му беше и началник на предизборния щаб. А Ламбо приказва това, което усеща, над него не е и Корнелия. Всички дефинират Радев като категоричен русофил, който надали би могъл да показва някаква доста по-различна позиция в интернационалните връзки. При него има явен конфликт на персонални позиции и държавни задължения. Затова хем е за развиване на връзките с Русия, хем би трябвало да се преценява със глобите. Той хем е срещу СЕТА, хем за щастливото безвизово пътешестване до Канада. Между Сцила и Харибда…

Радев или не схваща, или не желае да разбере ролята на президента по Конституция и очевидно се пробва да въздейства на останалите управляващи – най-вече законодателната и изпълнителната. Паметното определение на Радев, че Народното събрание е атрофирал накара много хора да погледнат в посока „ президентска република “. Такива уклони постоянно има и те постоянно са много безпочвени, до момента в който не срещнат странния хибрид сред боен пилот-мачо и обстоятелството на директния избор на държавен глава по конституция.

На този декор даже обективните мнения бледнеят пред политическите съмнения. А те явно са в посока Радев да сътвори своя политическа конструкция. Навлязъл в политиката много късно, само че с армейска сила и здраве Радев не мисли за втори мандат, тъй като ГЕРБ надали ще създадат предходната неточност, само че несъмнено е за личен политически план. Защо? Българска социалистическа партия в този си тип умира. Независимо от социологическите данни, този измъчено-носталгичен електорат, към който се е обърнала Корнелия Нинова Корнелия Нинова е български политик от Българска социалистическа партия, член на Парламентарната група на... към профила си отива. Младите въобще не припознават Българска социалистическа партия. Рухна идеологемата за отбрана на бедните и онеправданите – та половината в Бюрото на Българска социалистическа партия са богаташи, а самата Нинова – приватизаторка в най-гадната част от раздържавяването. Моята персонална прогноза е, че в самото президентство се обрисуват 2 центъра на власт. Единият абсолютно и по закон си е на президента и другият към надалеч по-опитната в политическо състояние Илияна Йотова.

Апетитът идва с яденето. А Радев не е план за един ден или за един мандат. Руският сюжет за неговото издигане отпред на страната не включва единствено един неправилен и фиктивен престой на „ Дондуков “ 2. Самият факт, че Радев още от времето на служебното държавно управление и до момента се държи като изпълнителна власт ясно демонстрира неговите упоритости и манталитета на личните му съветници. И също толкоз ясно обрисува немощните благоприятни условия на президентската институция. От тази позиция са изцяло оправдани упованията Радев да осъществя собствен ляв политически план. Той може да бъде или в поддръжка на един предстоящ поход на левицата към властта, или началото на една Нова левица със мощната поддръжка на Русия, която явно не харесва ретро политическото държание на Нинова.

На Русия не й би трябвало носталгия по Съюз на съветските социалистически републики, а съвременна страна с влиятелен глас в Европа, който да употребява за своите цели. Всичко, което Българска социалистическа партия сега не е. Затова и би трябвало една съвременна лява партия. Вариантите са два – или да се употребява високият рейтинг на Радев, който да направи своя партия, или Илияна Йотова да превземе столетницата посредством вътрешнопартийни избори. А това е изцяло действително след не повече от 2 години, когато на Българска социалистическа партия и на самата Корнелия й предстоят 2 загуби – на евроизборите и на локалния избор. И в двата разновидността на политическия терен има един преподавател на който просто му мина политическото време, само че лабораторията още работи. Това е Георги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през интервала 2002-2011... към профила, персонален и дълготраен другар на Путин и към този момент маргинализираната АБВ, само че със правосъдна регистрация и структури. А Първанов знае остарялото бизнес предписание, което гласи, че следователно е най-добре да стоиш на входа и на изхода на бизнес партията, наричана за съзвучие Българска социалистическа партия.

Сметката е световна, само че и елементарна – в случай че вземете властта при един издигнат хъб с газ от Русия, в случай че карате по автомагистрали и в Северна, и в Южна България, в случай че едно Белене тръгне под каквато и да е форма /но съветските реактори ще са стъпили в ЕС/…Русия освен ще има предмостие към Европа. Тя ще има положително и устойчиво предмостие. А минимум 40 % носталгици ще приветстват това така както отхвърлиха Истанбулската спогодба. През Борисов и самодейността за Западните Балкани в Европейски Съюз Русия несъмнено губи позиции в това географско предмостие. И ще се опита да го отбрани посредством левите партии и предстоящ план на Радев. Грешат тези, които настояват, че патриарх Кирил е нахокал президента. Напротив, Радев общително му обезпечи естрада да се накара на сегашната власт. Затова и няма да чуете стенограма или запис от отговора на президента. Защото Радев е човек с задача.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР