На 26 март честваме две важни събития за нашата история

...
На 26 март честваме две важни събития за нашата история
Коментари Харесай

Отбелязваме 111 години от Одринската епопея

На 26 март честваме две значими събития за нашата история – това са Денят на Тракия и 111 години от Одринската епопея.

 

По този мотив Панихида ще бъде отслужена в деня на Тракия, в храм „ Св. Николай Софийски “, гр. София, за трагично починалите тракийски българи.

 

Денят на Тракия е обвързван с една от най-големите победи на българското оръжие в най-новата ни история – завладяването на непревземаемата съгласно немските експерти Одринска цитадела през 1913 година по време на Първата балканска война.

 

Но с изключение на с триумфа Денят на Тракия е и ден на скръбта по стотиците хиляди българи, които единствено няколко месеца по-късно през лятото на същата 1913 година са прогонени от турската войска от родните си домове в Одринска Тракия.

 

Разорението на тракийските българи през 1913 е геноцид и етническо пречистване на българското население в южната част на региона Тракия по време и скоро след Междусъюзническата война.

 

Извършвано от Османската войска и турски башибозук, засегнатите области включват Източна Тракия и Източните Родопи. Тези трагични събития са разказани от българския учен Любомир Милетич през 1918 година, а също и от Фондация Карнеги за интернационален мир в отчета си от 1914 за балканските войни.

 

Етническото пречистване е било ориентирано срещу 300 000 българи. Убитите тракийски българи се правят оценка да са 50 000-60 000, което е 20 % от българското население в Тракия, останалите българи християни са прогонени.

 

Денят на Тракия е празник и на Съюза на тракийските сдружения в България (СТДБ) – организацията, която сплотява в своите редици потомци на тракийските българи. За тракийци датата 26 март е знак на битката за независимост и готовността за всеотдайност, ден за възхвала на починалите герои, само че и незабравим ден за поклонение пред жертвите, починали за реализирането на националния блян.

 

По предложение на СТДБ 26 март е разгласен за Ден на Тракия и формален празник с разпореждане № 62 /2006 година на Министерски съвет на Република България. /БГНЕС

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР