На 26 март 2022 г. се състоя учредително събрание на

...
На 26 март 2022 г. се състоя учредително събрание на
Коментари Харесай

Учредиха Съвместна онкологична национална мрежа

На 26 март 2022 година се състоя учредително заседание на Национална ракова мрежа в Република България, наречена Съвместна онкологична национална мрежа (СОНМ).

СОНМ е неправителствено съдружие с нестопанска цел, работещо в социална изгода. В обществен аспект е замислена като съвременна екосистема от медицински и немедицински сдружения, включваща необятен набор от мултидисциплинарни връзки в региона на онкологията.

Официални учредители на СОНМ са влиятелни български медицински сдружения: Българско сдружение по генетика и геномика на индивида, Българско здравно съдружие по хематология, Българска асоциация по психоонкология, Български алианс за прецизирана и персонализирана медицина, Българско сдружение по кардиоторакална рентгенология, Българска група по бронхология и интервенционална пулмология, Българско сдружение по трансплантология, Сдружение Жените в онкологията, фондация Победи рака, фондация МОРЕ-Дарзалас и Национална пациентска организация и други В развой на включване са: Българско сдружение по патология, Българско здравно сдружение по детска хематология и онкология, Българско сдружение по детска хирургия, Джуниър Ачийвмънт България и Българска асоциация по минимално инвазивна гинекологична хирургия.

Като физически лица учредители вземат участие 50 авторитетни български специалисти в региона на онкологията, сред които трима учени, 24-ма професори и 9-има доценти, осведомят уредниците, без да загатват имена.

Главни цели на СОНМ са синергия в експертните функционалности на обособените медицински сдружения в България, занимаващи се с фундаментална и/или клинична онкология; усъвършенстване на съдействието сред браншовите сдружения и „ триъгълника “ на общественото познание (университети, промишленост, правителство); иницииране и създаване на нововъведения за онкологични грижи в България, включващи скрининг и предварителна защита, диагноза и лекуване, психосоциална поддръжка и качество на живот и цифровизация.

Стратегическа цел на СОНМ е да партнира на политическите институции в концептуалното и практическото създаване на Национален раков проект според Европейския проект за битка с рака от 03.02.2021 година

В учредяването на СОНМ е вграден устойчивият модел и 12-годишната традиция на неправителствения народен план МОРЕ (Мултидисциплинарни Онкологични Разговори и Екстракти). Той е първата и единствена към този момент самодейност за неофициален синергизъм и мултидисциплинарния метод в българската онкология. Чрез МОРЕ са формирани и оповестени 19 клинични управления, учредени на доказателства, и 12 образователни книги за продължаващо здравно обучение; за първи път в българската просвета е въведен метода GRADE за оценка на доказателства и формулиране на препоръки; извършени са 12 годишни национални конференции МОРЕ.

Проектирани са и в ход е реализацията на цифрови платформи за онлайн сформиране и възобновяване на клинични управления и за кредитиране на продължаващо здравно образование (е-Guidelines & CME-O) в партньорство с Български лекарски съюз. В партньорство с българска стартъп компания инициира неинтервенционално проспективно изследване за скрининг на карцином на гърда.

В качеството си на създатели на горепосочените документи и събития до момента са взели присъединяване 194 авторитетни български специалисти (медицински експерти и психолози) от 34 браншови сдружения, от които 4 учени, 79 професори и 54 доценти. От тях четирима са ректори на медицински университети и осем са изпълнителни шефове на академични лечебни заведения.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР