На 26-и август изтича едномесечният срок за обществено обсъждане на

...
На 26-и август изтича едномесечният срок за обществено обсъждане на
Коментари Харесай

Дефиницията за енергийна бедност влиза в Закона за енергетиката

На 26-и август изтича едномесечният период за публично разискване на оповестения в портала за публични съвещания план за промени в Закона за енергетиката. Част от препоръчаните промени и допълнения са свързани с осъществяване на промените - " Либерализация на пазара на електрическа енергия " и " Разработване на формулировка и критерии за енергийна беднотия " - от Плана за възобновяване и резистентност. Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до министъра на енергетиката Румен Радев по плана, в което възразява против някои от препоръчаните в него промени. Тя показва терзания, свързани с първите стъпки на либерализацията на пазара на електрическа енергия за популацията и излизането на битовите клиенти на свободния пазар. 

По друга цена ли ще се заплащат сметките за ток, пари на ръка под формата на обществена помощ ли ще се дават, или ще се ползва някаква друга форма на подкрепяне? По какви критерии ще се дефинира дали някой е енергийно безпаричен, или не и по какъв начин това ще кореспондира със в този момент съществуващите помощи за отопление – това са единствено част от въпросите, които пораждат, четейки плана за промени в Закона за енергетиката. В него, след дълги години на разискване и очакване, най-накрая е намерила място формулировка на понятието енергийна беднотия. Тя гласи:

" Домакинство в състояние на енергийна беднотия “ е домакинство, което при настоящите цени на енергийните носители е с наличен средномесечен приход на член от семейството за миналата година до формалната линия на беднотия, откакто е понижен с разхода му за избраното по отношение на енергийните характерности на жилището типово ползване на сила и което заради това няма достъп до съществени енергийни услуги за съответно отопление, изстудяване, осветяване и обезпечаване на сила за домакинските уреди “. 

За миналия отоплителен сезон с помощи за отопление са подкрепени 301 732 лица и фамилии, а упованията на общественото министерство са след обвързването на подпомагането с линията на бедността от тази година, да бъдат обхванати с 8,5 % повече и да доближат 327 299 лица и фамилии. Със законопроекта се планува цялостна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия до края на 2023 година при опазване на битовите консуматори на контролиран пазар до 2026 година година Прекратява се ролята на НЕК като публичен снабдител и се отстраняват квотите на производители за контролирания пазар. Разработените оферти вкарват формулировка и критерии за енергийна беднотия за семействата за задачите на либерализацията на пазара и предпочитано отнасяне на тези семейства при финансиране на планове за енергийна успеваемост. Според промените в закона основна роля ще има самобитен триумвират от три министерства – общественото, на енергетиката и на районното развиване. 

Статутът на битовите консуматори на контролирания пазар остава до 2026 година – т.е. има малко повече от две години, в който хората да наблюдават какво става и да се осведомят. Още повече, че Законът за енергетиката не дава цялостния отговор на всичко.

Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България акцентира, че основната дума е критерии и разяснява какво се планува да получават като поддръжка енергийно бедните: 

" Ключовото изречение е " използването на ограничения за отбрана и за финансова поддръжка по стратегии за подкрепяне ". След като бъде установено, че вие сте енергийно безпаричен или уязвим клиент, занапред тогава ще се формулират стратегии за подкрепяне ".

Според Дечев ще бъде изработен нов указател на енергийно бедните, друг от базата данни на получаващите помощи за отопление в този момент: 

" Критериите, по които ще бъдат оценени семействата като енергийно безпаричен и хората - като уязвим клиент, те ще бъдат дефинирани в нов подзаконов нормативен акт ".

Според прогнозите на конфедералния секретар на Конфедерация на труда " Подкрепа " Александър Загоров в категорията енергийно небогати може да попаднат даже 50 % от семействата в страната. 

" Най-големият проблем е, че никой не предлага на хората, които са евентуално или очевидно енергийно небогати, самостоятелни решения, не им предлага съвещания.... Когато се смени методът, не може за едно нещо да се получават две помощи, два пъти да бъдеш подпомагаш. Огромни системи, касаещи голям брой хора, би трябвало да бъдат съобразени една с друга и да се получи единение в дейностите. Аз не виждам подготвеност в министерствата да стартират този развой. Това не са неприятни правила от Европа, само че когато не е готово обществото, всяка смяна ще бъде мъчителна ".

Отговорът на въпросите за обсега и метода на подкрепяне би трябвало да са ясни до 2025 година.

Няма две отзиви по въпроса, че най-хубавото решение е бедността да се предотвратява, счита се, че разковничето е енергийната успеваемост. Енергийната беднотия е нещо, което се чака да бъде краткотрайно за другите семейства, и то да бъде преодолявано, а не да стане хронично. Дано идните законодателни решения, опровергаят мрачната прогноза на синдикалистите. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР