На 26 и 27 август Банско Опера Фест ще събере

...
На 26 и 27 август Банско Опера Фест ще събере
Коментари Харесай

"Банско Опера Фест" се открива с мюзикъла "Брилянтин" на централния площад в града

На 26 и 27 август " Банско Опера Фест " ще събере на централния площад в курортния град феновете на класическото изкуство. жителите на Банско ще се насладят на подбрани музикални постановки навън по време на форума.

На откриването в петък ще бъде показан мюзикъла " Брилянтин ", а на 27 август (събота) Държавна опера Варна ще покаже пред публиката и новата си оперна продукция " Ромео и Жулиета ".

" Брилянтин " (26 август)

Мюзикълът е основан преди тъкмо 50 години от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд. " Брилянтин " е въодушевен от субкултурата на грийзърите, зародила през 50-60-те години на 20 век. Символ на свободното мислене, с цялостна липса на двуличие и неестественост, тази субкултура печели огромна известност, както в Съединени американски щати, по този начин и в Европа.

Шедьовърът става знаменит след кино екранизацията му с присъединяване на Джон Траволта и Оливия Нютън Джон, при започване на август.

На сцената на " Банско Опера Фест " в ролята на Дани ще излезе Велин Михайлов, звездата на българския мюзикъл Лилия Илиева ще е Санди, в ролята на Бети ще се превъплъти Волена Апостолова, а Даниел Христов ще е Кеники. Балетът и оркестърът са на Държавна опера Варна.

 Плакат на оперния фестивал във Банско
© Банско Опера Фест

Плакат на оперния фестивал във Банско

" Ромео и Жулиета " (27 август)

Другото произведение, което ще бъде изпълнено в границите на фестивала в Банско - е ентусиазъм за стотици театрални режисьори и над 40 оперни композитори. На този богат декор изрично изпъква операта на Шарл Гуно, нарицателна за френския романтизъм с неговата страст, финес и вокална прелест. Тя е необичаен образец за опера, в която музиката превъзхожда драматургията с хубостта на мелодиите и изящната оркестровка.

Към тези характерности се придържат в прочита си диригент-постановчикът на премиерната продукция на Държавна опера Варна Светослав Борисов и режисьорът Урсула Хорнер от Австрия, която работи в състава на Националната опера и балет на районен съд Македония.

 Постановките ще се играят на площад
© Държавна опера Варна

Постановките ще се играят на площад " Никола Вапцаров " в Банско.

Партиите в " Ромео и Жулиета " извършват Мария Павлова - Жулиета, Рейналдо Дроз - Ромео, Евгений Станимиров - Лоренцо, Меркуцио - Иво Йорданов, Стефано - Лилия Илиева, Граф Капулети - Венцеслав Анастасов, херцогът на Верона - Гео Чобанов и други Оркестърът и хорът са на Държавна опера Варна.

Организаторите на " Банско Опера Фест " припомнят, че входът за постановките е свободен, а мястото е площад " Никола Вапцаров ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР