На 26 декември 1898 година Мария и Пиер Кюри обявяват,

...
На 26 декември 1898 година Мария и Пиер Кюри обявяват,
Коментари Харесай

На този ден: Компютър става човек на годината, разпада се СССР

На 26 декември 1898 година Мария и Пиер Кюри афишират, че са съумели да изолират химичния елемент радий . Откритието им носи Нобелова премия през 1903 година. Те са отличени за „ за взаимни проучвания върху явлението радиоактивност “, намерено от Анри Бекерел.
Прочетете още
Наименованието идва от латинската дума radius – лъч. Преди и по време на Първата международна война се е употребявал като луминофор в ръчните часовници. Днес приложението му е мощно лимитирано, като се употребява само за научни цели.

Семейство Кюри способства за развиването на теорията за радиоактивността, както и техники за уединяване на радиоизотопи. Двамата откриват и детайла полоний. Под управлението на Мария са извършени първите в света изследвания на лекуването на неоплазми с радиоактивни изотопи. Тя основава Институтите Кюри в Париж и във Варшава, които през днешния ден остават съществени центрове за медицински проучвания. По време на Първата международна война тя разработва мобилни радиографични пунктове за даване на рентгенови услуги на полеви лечебни заведения.



На този ден през 1938 година се излъчва първата радиопиеса в България по Варненското радио. Пиесата се споделя „ Крилата помощ “ и е дело на Ангел Каралийчев и Матей Вълев. Тази дата се смята за началото на радиотеатъра в България. „ Крилата помощ “ е притежател на премията на Първия конкурс за радиопиеси в България през 1938 г. 

През 1959 година пък публично е открита Българската телевизия . Първото предаване е директното лъчение на 7-ноемврийската манифестация от площад „ 9 септември “ през 1959 година

През 1971 г. радиото и малкия екран в България са обособени в Комитет за телевизия и радио, част от структурата на изпълнителната власт. По-късно, през 1975 година, тя се разделя на познатите ни от детските години Първа и Втора стратегия. 



На 6 март 1990 г. Народното събрание приема решение за краткотрайния статут на Българската телевизия и Българското радио, според което двете организации се обособяват като независими институции. От 1 юни 1992 година малкия екран получава наименованието  Българска национална телевизия , Първа стратегия се споделя към този момент „ Канал 1 “, а Втора стратегия – „ Ефир 2 “. „ Ефир 2 “ излъчва до 31 май 2000 година, а от 2 май 1999 година Българска национална телевизия излъчва сателитната стратегия за българите в чужбина „ ТВ България “.

През 1982 година за пръв път " Тайм " избира за Човек на годината не живо създание, а персоналния компъютър. Той влиза в конкуренция със самата Маргарен Тачър, както и с Менахем Бегин, който, съгласно тогавашните показа на Тайм, е унищожил изцяло палестинския тероризъм. В последна сметка надвива компютърът, който може да разпраща писма със скоростта на светлината, да сложи точната диагноза на болното ви куче, да ви даде точна рецепта за подготвяне на домашна бира и даже да ви упълномощи да извършите встъпване в брак. 

Не за пръв път редакторите на списанието съумяват да смаят света с избора си. Например, през 1966 година воин на плана е не един човек, а цяло потомство. Това са мъжете и дамите, които още не са навършили двадесет и шест години. През 1988 година премията е присъдена на цялата планета Земя. 

На 26 декември 1991 година с официално решение на Върховния съвет  се разпада СССР.  С декларация се признава независимостта на съюзните републики и основаването на Общността на самостоятелните страни. Това се случва ден, откакто Михаил Горбачов подава оставка и отстъпва своите пълномощия на Борис Елцин. Същата вечер знамето на Съюз на съветските социалистически републики в Кремъл е свалено и сменено от националното знаме на Русия. 

Отцепването на обособените републики от Съюза стартира още през август. В седмицата преди разпада 11 страни подписват А декларация за учредяване на Общността на самостоятелните страни и обявление на разпада на Съюз на съветските социалистически републики.Някои от някогашните руски републики резервират тесни връзки с Русия и образуват многостранни организации за икономическо и друго съдействие.

Разпадът на Съюз на съветските социалистически републики предвестява края на Студената война. Революциите от 1989 в Източна Европа и краят на Съюз на съветските социалистически републики приключват десетилетията на враждебни дейности между НАТО и Варшавския контракт, съществена линия на Студената война.

 

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР