На 26 април (вторник) в предаването „Референдум“ по БНТ 1

...
На 26 април (вторник) в предаването „Референдум“ по БНТ 1
Коментари Харесай

63% от българите не очакват цените на горивата да бъдат овладени

На 26 април (вторник) в предаването „ Референдум “ по Българска национална телевизия 1 с водещ Добрина Чешмеджиева енергийни специалисти разясниха сюжетите при прекъсването на съветски газ към България.

В полемиката участваха Мартин Димитров – ръководител на Комисията по икономическа политика и нововъведения в Народното събрание, Лъчезар Борисов – някогашен министър на стопанската система, Таско Ерменков – енергиен специалист, Живодар Терзиев – ръководител на Българската петролна и газова асоциация, Калоян Стайков – основен икономист на Института за енергиен мениджмънт и Мартин Владимиров – енергиен специалист, ЦИД.

Ето какво обявиха те за следствията от съветско ембарго:

„ Запасите в страната са за 60 дни и за още 30 дни отвън страната. Приемете, че имаме петрол и петролни артикули за 90 дни, които да обезпечат естественото ползване на страната. Мога да кажа еднопосочно, че българската рафинерия на 10-тата минута след подаване на природен газ, без значение какъв брой петрол има, тя ще спре. В тази догадка даже да има стратегически ресурси в петрол, те биха били в действителност неизползвани. Държавата има ресурси при затруднени доставки. “ – Живодар Терзиев от Българската петролна и газова асоциация.

Лъчезар Борисов, някогашен министър на стопанската система: „ Ситуацията с горивата стартира да става доста тежка. Очакват ни още пет месеца повишаване на цените. И ще ви кажа нещо доста значимо. „ Лукойл “ би трябвало да работи с газ. Ако „ Лукойл “ няма газ, а не горива, той няма да работи и оттук насетне отиваме на 50-100% растеж на цените. “

„ Лукойл “ няма да остане без природен газ. Да не плашим хората. Въпросът е, че в дълготраен проект нямаме запас, тъй като подвластен 94% от Русия и не сме създали нищо, с цел да се диверсифицираме повече от три десетилетия. Полша няма проблем с газа. Спирането на доставките от Русия е пиар ход, с цел да заплаши такива мекушави страни като България, които не са се опълчвали на съветското икономическо въздействие на своята територия. Ако спре природният газ за България, ние няма да останем без газ, тъй като техническият потенциал за доставка от Гърция, от Румъния е задоволително огромен да покрие потреблението на природен газ в България. Това няма да се случи без повишаване на цената. Ясно е, че ще би трябвало да платим за доставка на полутечен газ от Гърция или от Румъния.”, съобщи енергийният специалист Мартин Владимиров.

„ Няма по какъв начин да се спрат доставките и цената да падне. Цената не може да пораства до безспир. Евентуално ембарго от през днешния ден за на следващия ден в действителност ще докара до съществени проблеми. “ – Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт.

„ Министърът на енергетиката ни е уверил, че гръцката връзка ще бъде подготвена през лятото. Другото извънредно значимо е Европейската комисия като консуматор да стартира да купува и да договаря газ. Първото, тъй като колкото по-голям е един потребител, толкоз по-добри условия може да контракти. Диверсификацията е значима и колкото повече други възможности създадем, цената ще пада. Ако зависиш от един източник, постоянно е скъпо. “, съобщи ръководителят на икономическата комисия в Народното събрание Мартин Димитров.

Енергийният специалист Таско Ерменков: „ В момента е неприемливо да има цялостно ембарго за съветски газ, тъй като това ще се отрази пагубно на стопанската система на Европа. Ще има много огромни отрицателни последици. Може да се случи, само че не може да стане с указ. Утре стопираме газа и нефта и се оправяйте по някакъв метод. При Полша казусът не е толкоз огромен. Тя има разновидности. Проблемът в България ще бъде извънредно огромен, тъй като 90% от природния газ, който ние внасяме, е съветски, при липса на опция за 12 години за интерконектор през Александруполус, при неразвити лични залежи, няма по какъв начин да кажем, че на следващия ден стопираме газа. Всяко нещо си има цената и тази цена е прекомерно висока, с цел да можем да си я позволим. “

В специфичното изследване на социологическата организация „ Алфа Рисърч “ за Българска национална телевизия и предаването „ Референдум “ 63.1% от интервюираните дават отговор, че цените на горивата няма да бъдат овладени. 31.1% от хората са на противоположното мнение, а 5.8% остават без мнение.

Гледайте цялото предаване

Гледайте „ Референдум “ всеки вторник от 21:00 ч. по Българска национална телевизия 1
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР