На 26 април в София се проведе международна конференция на

...
На 26 април в София се проведе международна конференция на
Коментари Харесай

Възстановяване на дребния дивеч в земеделските земи на Европа бе тема на международна конференция у нас

На 26 април в София се организира интернационална конференция на тематика „ Възстановяване на дребния дивеч в земеделските земи на Европа ", която бе част от форума на членовете на Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE), чийто хазаин е НЛРС-СЛРБ във връзка честването през 2023 година на 125-годишнината на Националната организация.

На тази конференция участваха 53 участници, като измежду тях бяха представители на научните и държавните институции у нас, управления на ловно-рибарски сдружения от страната, специалисти от Международния съвет по лова и опазването на дивеча (CIC) и неправителствени организации.

Сред формалните посетители бяха изпълнителният шеф на ИАГ Стоян Тошев и Пламен Абровски, консултант на министъра на земеделието, които потвърдиха уговорката на страната за опазване биоразнообразието, обърнаха внимание на обстоятелството, че земеделието и опазването на природата не трябва да бъдат в спор, както и че в новата Обща селскостопанска политика на Европейски Съюз се постановат от ден на ден зелени практики, които спомагат не просто за изхранването на човечеството, само че и за запазването на неповторимото биоразнообразие на Европа.

Темата на конференцията за натиска, който оказва интензивното земеделие в Европа върху биоразнообразието на континента, провокира голям интерес, а в центъра на полемиките бе новата Обща селскостопанска политика на Европейски Съюз. Тя ще бъде доста по-гъвкава и ще дава повече благоприятни условия на национално равнище за запазване на биоразнообразието в земеделските земи. Почти 40% от средствата по ОСП са ориентирани към реализирането на зелени политики.

„ Темата на днешната конференция е доста значима за FACE - съобщи Торбьорн Ларсон. - Това е прелестна опция да разясняваме опциите за възобновяване на дребния дивеч в земеделските земи. Да обменим информация, да приказваме за европейското законодателство, само че и по въпросите от народен интерес за страните членки. "

От българска страна със свои презентации участваха Стилиян Герасков, специалист на НЛРС-СЛРБ,на тематика „ Възстановяване на дребния дивеч: Българските провокации и решения " и Волен Аркумарев от Българско дружество за защита на птиците на тематика „ Заплахи за хищните птици, дребните типове дивеч и техните местообитания в България ".

Инж. Герасков направи къса ретроспекция на развиването на селското стопанство у нас, което в наши дни поради окрупняването на земеделските площи вреди на биоразнообразието и местообитанията със засяването на големи площи с монокултури, мощната химизация, при която 78% от употребяваните препарати са на минерална основа, почвообработване посредством опожаряване на земите, модерната земеделска техника.

В българската презентация бе изтъкната ролята на ловците за обогатяване на природата с разселен дивеч, поддържането на дивечови ниви и подхранването през тежките зимни месеци, за мониторинга върху популацията на дивите животни, присъединяване им в Среднозимното броене на водолюбивите птици и регулирането на хищниците, който също са лимитиращ фактор за дребния дивеч.

Председателят на НЛРС-СЛРБ инж. Василев бе безапелационен, че не би трябвало се усложняват връзките сред ловци и аграрни производители, дружно с страната те да бъдат подтиквани да опазват биоразнообразието посредством опазване на местообитанията.

Добър образец в това отношение бе презентацията на Ниилс Сондергард на тематика „ Опитът на Дания във възобновяване на местообитанията за яребицата и дивия заек ". Преди 15 години Ловната асоциация на Дания е основала нарочна стратегия за възобновяване на дребния дивеч в земеделските площи, в която са били обединени напъните на ловци и земеделци. Земеделските стопани са получили безвъзмездни съвещания по какъв начин да усъвършенстват местообитанията на дребния дивеч и качеството на почвите. И въпреки първоначално да са били финансово подтиквани, след няколко години почнали непринудено да вземат участие в програмата.

Давайки си сметка, че единствено Ловната асоциация на Дания има ресурса да основава сходни планове, към него скоро се причисляват и екологичните неправителствени организации в страната.

От Брюксел се включи Гайле Марион от генералната дирекция по земеделски политики към Европейската комисия, която в обобщение изложи комплицираната материя, обвързвана с разнообразни планове, агроекологични ограничения, екосхеми и благоприятни условия в новата ОСП за възобновяване на дребния дивеч. Тя означи тревожните обстоятелства, че 80% от местообитанията на дребния дивеч са в неприятно положение, 50% от влажните зони са застрашени или изчезнали.

Една от деветте цели на новата ОСП е да се възвърне биоразнообразието в Европа, като принадлежности за това са екосхемите, посредством които да се подтикват финансово земеделските стопани, както и да се влага в техни планове за запазване на местообитанията. Важна роля има и осведомителната акция измежду земеделците, посредством която да бъдат уверени в изгодата от тази значима за природата на континента цел.

В презентацията на доктор Франсис Брунер „ Възстановяване на яребицата в земеделските земи на Европа: Решения от план PARTRIDGE NSR Interreg ", план, който към този момент действа най-много в страните от Северозападна Европа, бе изтъкната ролята на ловците като пазители на дивата фауна. Но доктор Брунер изрече опасението си, че към този момент губят главния си съдружник при възобновяване на яребицата, защото от ден на ден европейски ловци обръщат тил на лова на малък дивеч. Тези ловци понижават, както понижава популацията на яребицата.

Той посочи, че опазването на местообитанията в земеделските площи е по-важна задача, в сравнение с редуцирането на хищниците или разселването на фермерно създаден дивеч.

Сотириос Бразиотис от Гръцката конфедерация на ловците показа плана за„ Опазване на местообитанията и резистентен лов на гургулици в Гърция ". Той посочи значими консервативни практики, основани на направен от страната стратегически проект за ръководството на типа. Сред тях са създаване на механически уреди по водоемите, посредством които се обезпечава вода за дивеча, и засяване на подобаващи аграрни култури за изхранването на гургулиците. Финансовият запас се обезпечава от ловните организации в страната, дарения, европейско и държавно финансиране - общо към 3 милиарда евро.

Контролът се реализира от горските институции.

Гръцката конфедерация на ловците е създала със лични средства електронна отчетна система, посредством която се следи в действително време отстрела на гургулици. Когато се доближи лимитът, се изпращат уведомления до всички нейни членове, че сезонът се приключва.

Друга позиция към казуса с опазването на дребния дивеч даде Волен Аркумарев от Българско дружество за защита на птиците на тематика „ Заплахи за хищните птици, дребните типове дивеч и техните местообитания в България ". Той показа активността на организацията, както и най-значимите осъществени планове за опазването на биоразнообразието в страната.

После насочи вниманието на аудиторията към плана с европейско финансиране „ Живот за сокола ", където сътрудник е и Националното ловно-рибарско съдружие, с което дружно се борят против някои от главните закани за дребния дивеч.

Д-р Дейиед Скалан изнесе данни за положението на популациите на водоплаващите птици в Европа. Тенденцията към понижаване се дължи най-много на смяната на местообитанията във влажните зони, намаляващата хранителна база в земеделските земи и промените в климата, Отчетено бе, че при зимуващите водоплаващи птици в Северна и Западна Европа се следи нарастване с към 56%.

В умозаключение основният секретар на Федерацията на европейските ловни асоциации акцентира, че организацията поддържа непрекъснати контакти с Европейската комисия по всички значими тематики по Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз и е подготвена да отстоява желанието на ловната общественост за запазване на местообитанията и възобновяване на дребния дивеч в земеделските площи.



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР