На 26 април в парк Св. Троица“ беше открит паметник

...
На 26 април в парк Св. Троица“ беше открит паметник
Коментари Харесай

Паметник на индустриалеца Ернест Солвей беше открит в софийския парк „Св. Троица“

На 26 април в парк „ Св. Троица “ беше открит монумент на Ернест Солвей (1838 – 1922), един от пионерите на модерната българска индустрия. Инициативата за монумента е на Гражданско съдружие „ Епископ Йосип Щросмайер “ със съдействието на „ Солвей Соди “, а мотивът – 180-тата годишнина от рождението на видния белгийски фабрикант, политик и филантроп, създател на Група „ Солвей “. На събитието участва ръководителят на Борда на шефовете на Група „ Солвей “ и правнук на Ернест Солвей – Никола Боел.

Сред формалните посетители бяха заместник-министърът на културата Амелия Гешева, заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов, Н.П. посланикът на Белгия в България Франсоа Бонтан, изпълнителният шеф на „ Солвей Соди “ АД Спирос Номикос, членове на бизнес клуб „ Белгия-България-Люксембург “ и други

Заместник-министър Борисов съобщи, че през цялата си 155-годишна история Група „ Солвей “ съблюдава завета на своя създател Ернест Солвей да гледа към бъдещето новаторска, екологосъобразна и обществено виновна, каквато е и компанията в България „ Солвей Соди “.

Н. Пр. Посланик Бонтан сподели, че откриването на монумент в София на един от моторите на стопанската система на Следосвобожденска България и създател на първата мултинационална индустриална компания в света е мотив за горделивост.

Никола Боел: „ Благодаря ви за паметника на моя прародител – основател на фамилна компания на 155 години, която минава през всички събития в Европа от този момент до през днешния ден, показана в България от 1997 година с придобиването на девненския содов цех. Тази дълговечност е с помощта на нововъведението, която е в ДНК-то на „ Солвей “, тя е благородна идея, сложена в услуга на планетата. “

Заместник-министър Гешева и Никола Боел тържествено откриха паметника на Ернест Солвей. От името на Лиляна Павлова – министър на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, и на Йорданка Фандъкова – кмет на София, бяха поднесени венци.



Ернест Солвей и „ Захарна фабрика “

През 1898 година, близо до парк „ Света Троица “, в наличието на цар Фердинанд е открита „ Захарна фабрика “ - тогава най-голямото промишлено дружество, знак на устрема на млада България към промишлен прогрес. В този интервал „ Захарна фабрика “ е благосъстоятелност на белгийската компания " Български захарни заводи и рафинерии " с главен акционер Група „ Солвей “. Днес групата, която носи името на Ернест Солвей, е интернационална химическа компания, показана в 61 страни, в това число в България (чрез “Солвей Соди ”, Девня) от 1997 година

За Ернест Солвей

Роден е на 16 април 1838 г. в град Ребек, Белгия. Още напълно млад стартира работа в химическата фабрика на чичо си. През 1861 г. патентова открития от него способ за промишлено произвеждане на натриев карбонат (калцинирана сода). През 1863 година основава компанията Solvay & Cie в съдружничество с брат си. Ернест Солвей е прочут с прогресивните си обществени хрумвания. През 1878 г. вкарва обществени осигуровки и пенсии за своите служащи, още преди този момент да стане законово условие. През 1897 г. вкарва 8-часов работен ден, а през 1913 – платени отпуски. Неговите патенти му донасят доста благосъстояние, което той употребява за благотворителни цели. Подпомага основаването на няколко института към Брюкселския университет, както и на бизнес учебно заведение, което и до през днешния ден носи неговото име. Умира на 26 май 1922 година в Брюксел.

За „ Солвей Соди “

„ Солвей Соди “ АД е едно от най-големите индустриални предприятия в България и най-големият цех в Европа за синтетично произвеждане на калцинирана сода с номинален потенциал от 1,5 милиона тона сода годишно. Дружеството е един от най-големите вложители у нас, осигуряващ 1% от националния експорт. „ Солвей Соди “ е част от интернационалната химическа група „ Солвей “ – водач в нововъведенията и устойчивите новаторски практики. Продуктите и решенията на компанията обслужват разнообразни пазари по целия свят, като се използват в самолето- и автомобилостроенето, интелигентни устройства и медицинска апаратура, акумулатори, при извличането на масла и минерали, както и в други устойчиви приложения. Един от най-значимите новаторски планове на „ Солвей “ е основаването на Solar Impulse, аероплан, планиран да лети със слънчева сила, без да употребява гориво и да предизвиква нездравословни излъчвания. Solar Impulse е единственият “слънчев ” аероплан в света. През 2016 година Solar Impulse организира първия си полет към света.

За Гражданско съдружие „ Епископ Йосип Щросмайер “

Гражданско съдружие „ Епископ Йосип Щросмайер “ е учредено през 2004 година Основните му цели и хрумвания са разпространение в българското общество на забравени задгранични другари, съдействали за духовното, културно и икономическо развиване на страната. Част от неговата активност се състои в построяването и възобновяване на монументи, свързани с българската история, както и възобновяване на гробове на велики българи. Народно читалище „ Епископ Йосип Щросмайер – 2009 “ е учредено през 2009 година с съществена цел развиване и обогатяване на културната, обществена и просветителна активност в обитаемото място, където е записано, както и на територията на България. Подкрепя морално и материално квалификацията на учащите се. Осъществява действия, свързани със опазване на обичаите и традициите на българския народ. Двете организации работят взаимно за осъществяване на задачите и концепциите си в съдействие с други публични организации на територията на България, както и в няколко европейски страни.

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР