На 26 април 1986г. взрив в АЕЦ Чернобил в СССР

...
На 26 април 1986г. взрив в АЕЦ Чернобил в СССР
Коментари Харесай

Чернобил от най-голямата ядрена трагедия, през туристическа дистинация до окупирана област

На 26 април 1986г. гърмеж в АЕЦ Чернобил в Съюз на съветските социалистически републики се трансформира в най-голямата нуклеарна покруса за всички времена. И до ден сегашен няма тъкмо цифра какъв брой души е засегнала радиацията и какъв брой са умряли от заболявания в резултат на нуклеарната злополука.

До 1986г. градчето Припят е град, който е изработен поради въпросната АЕЦ Чернобил. Градът е изработен през 70-те години, а получава статут на град през 1979г.

В града всичко си е обикновено, само че след гърмежа той безусловно става нереален. Направена е бърза евакуация на жителите, които напущат родните си домове и в никакъв случай повече не се завръщат.

Реално умират 31 души и над 100 са ранени, само че следствията от нещастието в никакъв случай няма да станат ясни. Радиационен облак се разнася из цяла Европа, а най-силно са наранени Скандинавските страни и Беларус.

След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики град Припят и АЕЦ Чернобил стават туристическа дистинация. Милиони посещават призначния град и се снимат.

Тази година обаче Чернобил се трансформира в сцена на война. Малко след започването на войната в Украйна беше оповестено, че АЕЦ Чернобил е под контрола на съветските войски. Близо месец атомната електроцентрала беше под съветски надзор преди още веднъж украинците да си върнат владението.

През 2019-а година нещастието в Чернобил беше пресъздадена в сериал на НВО, който беше избран за един от най-хубавите сериали за всички времена.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР