На 25-та годишнина от гибелта на десетки хора в атентат

...
На 25-та годишнина от гибелта на десетки хора в атентат
Коментари Харесай

Аржентина обяви "Хизбула" за терористична организация

На 25-та годишнина от гибелта на десетки хора в атентат против еврейски културен център в Буенос Айрес управляващите в Аржентина подредиха блокиране активите на ливанската шиитска формация " Хизбула " в страната. На процедура това значи, че подкрепяната от Иран ислямистка организация е избрана като терористична организация, въпреки нейната партия да е основен фактор в ливанското ръководство и държавно управление.

Аржентина упреква " Хизбула " и Иран освен за взривяването на културния център, където починаха 85 души, само че и за офанзивата против израелското посолство през 1992 година, когато бяха убити 29 души. И Техеран, и " Хизбула " отхвърлят да имат нещо общо.

Докато в Буенос Айрес е държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео аржентинското финансово разузнаване подреди блокиране активите на " Хизбула " като организация и на нейни членове. Ден по-рано бе основан нов лист с физически и юридически лица, свързани с терористична активност. " В момента " Хизбула " продължава да съставлява действителна опасност за сигурността и стабилността на икономическия и финансов ред в Аржентина ", се споделя в формалното известие.

Правителствен източник удостовери пред " Ройтерс ", че това блокиране автоматизирано слага ливанската организация в листата с терористи. Така Аржентина става и първата страна в Латинска Америка подхванала сходна стъпка.

Официални източници от Аржентина и Съединени американски щати споделят, че " Хизбула " работи най-вече в регион, където се събират границите на Аржентина, Бразилия и Парагвай. Възможно е да последват още ограничения против " Хизбула ", в това число съдействие в сигурността и разузнаването със Съединени американски щати, както и напън над Бразилия и Парагвай също да разгласят организацията за терористична.

Но и Аржентина има още какво да свърши - следствието на атентата от 1994 година не е напреднало доста, и никой не е изправен пред съда и за бомбата против израелското посолство.

 Щетите от бомбения атентат против израелското посолство на 17 март 1992 година
© Associated Press

Щетите от бомбения атентат против израелското посолство на 17 март 1992 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР