На 25 септември в Градската художествена галерия на Варна е

...
На 25 септември в Градската художествена галерия на Варна е
Коментари Харесай

Мирослав Петков - звездният тромпетист от Варна, с концерт този понеделник

На 25 септември в Градската художествена изложба на Варна е концертът на един от най-талантливите и виртуозни модерни тромпетисти – варненеца Мирослав Петков. Събитието е ослепителен акцент в програмата на плана „ Нова музикална сцена “. Публиката на морсикя град ще има удоволствието да чуе уважавания първи тромпетист на Royal Concertgebouw Orchestra, Амстердам, в тандем с блестящата пианистка Виктория Василенко – едно от открояващите се млади имена на клавирното изкуство на актуалния български и интернационален концертен подиум. Въпреки че не свирят за първи път дружно, двамата одобрени реализатори ще създадат своя взаимен варненски дебют, за който са подготвили завладяваща стратегия с произведения от Оскар Бьоме, Жан-Батист Арбан, Алберто Хинастера, Георги Черкин.

Специален миг в концерта ще бъде международната премиера на Соната за тромпет и пиано „ Алфа и Омега “ от Мартин Георгиев. Талантливият композитор с варненски корени живее и работи от години в Лондон. Той гради забележителна кариера и като диригент на балета на Royal Opera House Covent Garden. Своята най-нова творба Мартин Георгиев основава особено за плана „ Нова музикална сцена “, въодушевен от интерпретаторското майсторство на двамата реализатори.

Билетите са по 15 лева при предварителна продажба и по 20 лева в деня на концерта. Могат да се купят от Билетния център и уеб страницата на Фестивалния и конгрeсен център. Час преди събитието билети ще се продават и на място в Градската художествена изложба.
В дните на подготовката за концерта Мирослав Петков показа пред Нина Локмаджиева вълнението си от срещата с родната аудитория:

Вие постоянно се готвите със специфична отговорност за концертите си пред варненската аудитория. Какво да чакаме в Градската художествена изложба на 25 септември?

Концертът във Варна за мен, несъмнено, е доста специфичен, защото Варна си е моят роден град. В родния град са твоите другари, фамилия, семейство и хора, които познаваш от дете. Аз съм най-притеснен, когато изсвирвам във Варна и най-вече се вълнувам. Този концерт го премислям от много време. Това е едно от многото неща, които върша тази година, въпреки че до неотдавна бях в креативна пауза. Но един подобен концерт би ме заредил.

Мисля, че за хората тук, както и за децата от Музикалното учебно заведение, които са ми доста благи, тъй като и аз съм тръгнал от там, е доста значим този продан на сила и на опит. С Виктория Василенко ще свирим за повторно, с нея си пасваме доста добре. Тя е млад, деятелен човек, цялостна е с хрумвания и заряд и се веселя, че още веднъж имаме мотив да сме на подиума дружно.

В програмата на този концерт има някои забележителни творби.

Този път ми се искаше да изсвирвам неща, които ми харесват. Исках да създадем музика, която е предизвикателна от техническа позиция, само че е и налична за слушане. Концертът на Оскар Бьоме е един сантиментален концерт, който мога да сравня с концерта на Менделсон за цигулка. Той по този начин и стартира, претекстовете припомнят на Менделсоновия концерт, звучи като негов отговор. Разбира се, изобщо не може да се съпостави репертоарът за цигулка с този за тромпет, по тази причина ние доста постоянно си открадваме творби, писани за други принадлежности.

Вие ще имате опцията да извършите премиерата на една нова творба, писана особено за Вас. Как подхождате към сонатата на Мартин Георгиев?

Трябва да кажа, че за мен е чест и наслаждение, че ще представим особено написаното за нас произведение от Мартин Георгиев - Соната за тромпет и пиано „ Алфа и Омега “. Представянето на нова творба за мен постоянно е било доста забавно като развой на работа. Произведението е на библейска основа, което е доста близо до мен, защото аз от дете съм израснал в черква и тази тема не ми е непозната. Много се вълнувам какъв живот ще дадем на това ново произведение, вълнува ме чувството за нещо ново, само че също и опцията да обогатим репертоара за тромпет. Това ще бъде в действителност международна премиера.

В Консерваторията в Амстердам Вие учите идващите след Вас на типичен познания, само че сигурно отваряте техните усещания и за нова музика като тази, за която говорихме. Какъв е методът Ви към този развой на предаване на познания?

Предаването на познания за мен е другото лице на приемането на познания. Аз персонално преподавам тромпет на студенти, само че задачата ми като преподавател е да предам по-скоро метод на мислене, в сравнение с познания за инструмента. Аз по този начин и не знам от всички студенти, които идват да учат при мен, какъв брой ще се осъществят като солисти. Силно се надявам да са всички и ние работим в тази посока, само че методът на мислене, това да си музикант, да си актьор - това не е работа. Това е метод на живот, едно вглъбяване в детайлите.

Това е и първата ми задача като преподавател, а и като възпитаник на моите възпитаници.

Защото и аз доста изучавам от тях, това е един съвместен развой и съм доста щастлив, че имам опцията да го упражнявам в Консерваторията в Амстердам. Но и освен там. Ето в този момент съм си във Варна за няколко месеца и всеки ден вървя да работя в Музикалното учебно заведение с децата. Защото и аз от там съм тръгнал. И си припомням, че като възпитаник цяла година чаках да пристигна лятото, да дойдат батковците и какичките от чужбина и да ми дадат тази сила, този огън, който да гори и у мен. Важно е за мен това, не толкоз поради тромпета и да покажа аз какво съм научил, а с цел да подкрепям този огън в мисленето, който в днешно време значи доста.

Защото животът се случва толкоз бързо и всичко е много материално около нас. И по тази причина аз отивам към по-духовното, към това човек да работи върху себе си - дали ще свири на тромпет или нещо друго, нещата постоянно са свързани. За добър резултат човек не може единствено да свири, да се упражнява. А би трябвало да откри своя личен път и своя личен тон, и звук, и темперамент. Тогава можеш да покажеш какво искаш да правиш със себе си като цяло.

Накрая бихте ли отправили едно благопожелание към девойките и момчетата от Музикалното учебно заведение - Вашето учебно заведение?

Пожелавам им постоянно да имат извор на ентусиазъм и още - мостът към музикалния живот в Европа да става все по-къс и по-къс за тях.

Разговаря Нина Локмаджиева

Известният български тромпетист Мирослав Петков е роден във Варна.
Завършва НУИ „ Добри Христов “ в класа по тромпет на Иван Илиев. Продължава образованието си в Детмолд, Германия, като студент на проф. Макс Зомерхалдер. След дипломирането си в Германия, Мирослав Петков започва своята възходяща интернационална кариерата, печелейки призове на някои от най- влиятелните международни брас състезания, измежду които: Yamaha International Trumpet Contest, Германия; ARD Musikwettbewerb, Германия; Jeju International Brass Competition, Южна Корея и други

От 2012 до 2016 година е първи тромпетист на Nationaltheater Mannheim, Германия. Понастоящем Мирослав Петков е първи тромпетист на международно приетия Royal Concertgebouw Orchestra, Amsterdam.

Работата си в оркестъра той съчетава с интернационална солистична кариера и преподавателска активност като професор по тромпет в Conservatorium van Amsterdam.

Успоредно с кариерата на типичен музикант, Миро Петков демонстрира мощен афинитет към фолклора, както и към модерни стилове като джаз, електронна музика и други, което оформя неговият достоверен изпълнителски почерк.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР