На 25 октомври акциите на Tesla поскъпнаха с 3,4% до

...
На 25 октомври акциите на Tesla поскъпнаха с 3,4% до
Коментари Харесай

Мъск стана по-богат с 31 млрд. долара само за два дни

На 25 октомври акциите на Tesla нарастнаха с 3,4% до 269,19 $, което е най-високата им цена на затваряне от септември 2023 година насам.

Това се случи след най-големия еднодневен скок в цените на акциите от май 2011 година насам, защото на 24 октомври акциите скочиха с 22%. По този метод компанията на Елон Мъск надмина прогнозите на анализаторите за облага през третото тримесечие. Най-богатият човек в света предвижда 30% растеж на доставките на коли през 2025 година, заяви „ Форбс “.

Двудневният растеж от 26% добави към 157 милиарда $ към пазарната капитализация на Tesla. Стойността на компанията скочи от 686 на 843 милиарда $.

По този метод Мъск стана по-богат с 31 милиарда $ спрямо 23 октомври. Той е най-големият акционер в Tesla с дял от 13%. И в този момент той е с над 60 милиарда $ по-богат от втория най-богат човек в света. Нетното му положение се прави оценка от „ Форбс “ на 275 милиарда $.

Поскъпването на Tesla оказа помощ и на софтуерния показател Nasdaq Composite да доближи рекорден връх в границите на 25 октомври. Въпреки това Tesla към момента е с към 35% под рекордната цена на акциите си от 410 $, достигната през ноември 2021 година Тогава търсенето на коли Tesla беше в своя пик.

През последните 35 месеца компанията се показа доста по-слабо от по-широкия пазар, защото за същия интервал S&P 500 (индекс, сплотяващ 500-те най-големи компании в Съединени американски щати – бел.ред.) възвърна 30%.

Оценките на анализаторите допускат спад от 2% на годишна база в доставките на коли Tesla през тази година. Това ще бъде освен първият негативен растеж на компанията от 2016 година насам, само че и първият път, когато растежът е под 35%.

Бизнесът с електрически автомобили сподели признаци на оптимизъм тази седмица, като поправените маржове на облага доближиха шестмесечен връх през третото тримесечие. Голяма част от неотдавнашния напредък се дължи на оптимизма за самодейностите на Tesla в региона на самостоятелното шофиране и изкуствения разсъдък (ИИ). Мъск твърди, че хората би трябвало да имат акции на Tesla единствено в случай че имат вяра, че компанията може да реши казуса с самостоятелното шофиране.

Анализаторите на UBS, ръководени от Джоузеф Спак, приписват единствено 51 $ от цената на акциите на Tesla на главните действия на компанията в региона на електрическите транспортни средства и слънчевите панели. Това значи, че пазарът прави оценка плановете за машинно образование на Tesla на повече от 500 милиарда $.

Фундаменталните индикатори на Tesla също сочат към оценка, учредена на капацитета за облаги в бъдеще, защото съотношението цена/печалба на компанията от 86 е надалеч най-високото измежду 15-те обществено търгувани компании в Съединени американски щати на стойност над 500 милиарда $, двойно по-високо от идващото най-високо съответствие - Eli Lilly, което е 43 (съотношението цена/печалба или P/E е известен индикатор за оценка, който съпоставя пазарната стойност на компанията със междинната ѝ планирана облага през идващите 12 месеца).


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР