На 25 октомври – Европейският ден на правосъдието, Районен съд

...
На 25 октомври – Европейският ден на правосъдието, Районен съд
Коментари Харесай

Дванадесетокласници от ГПЧЕ „Петър Богдан“ гостуваха на Районен съд – Монтана в „Ден на отворените врати“ и проведоха съдебен процес

На 25 октомври – Европейският ден на правораздаването, Районен съд – Монтана организира „ Ден на отворените порти “.

Съдът бе посетен от учениците от 12 а клас на Гимназията с преподаване на непознати езици „ Петър Богдан “, с които бе и директорката на образователното заведение госпожа Мария Бончева. „ Целта на Европейския ден на правораздаването е да приближи справедливостта и правосъдната система до жителите, да ги осведоми за техните права и опциите да ги пазят. Радвам се, че в този ден посрещаме младежи, които демонстрират интерес към активността на съда и към законите, което е залог за интензивно гражданско държание и осъзнаване на отговорностите ни към обществото “, съобщи председателката на РС– Монтана Десислава Цветкова. Тя поздрави учениците и им пожела да са здрави, будни и любознателни, а тези, които изберат за своя специалност правото, да работят за повече правдивост и господство на закона.

Съдията от районен съд – Монтана Даниел Псалтиров разиска с дванадесетокласницитетемите за домашното принуждение и задачите и правилата при определянето на наказванията за причинителите на закононарушения. Като илюстрация на дискутираните проблеми по избор на учениците бяха разисквани и нашумели в публичното пространство криминалниказуси като казусът „ Дебора “ – обезобразеното с макетен ножмомиче от Стара Загора, истрелбата с съдбовен край от артиста Алек Болдуинпри снимането на филм в Ню Мексико.

Запо-детайлно запознаване с активността на правосъдната система иизясняване ролята на участниците в правосъдните процеси учениците разиграха привиден развой по заложена тематика – закононарушение против фамилията и брака от мъж, който 26 месеца не е изплащал избраната от съда прехрана на трите си малолетни деца. Разделени на групи - „ прокурори “,„ съдии “ и „ юристи “, дванадесетокласниците се срещнаха с проблема, с плануваното в закона наказване за закононарушението, разискаха всички обстоятелства, както и смекчаващите и отегчаващи виновността на подсъдимия условия, игонаказаха с 6 месеца „ Лишаване от независимост “.

„ Налагането на наказване от съда не ераздаване на отмъщение или възмездие, съдията би трябвало да вземе предвидвсичко, което е известно по делото, да се придържа към закона и морала и даопредели наказване, което да е заслужено, само че и да работи като предварителна защита – и по отношение на наказания, и по отношение на обществото “, съобщи в края на срещата арбитър Даниел Псалтиров.

Учениците, посетили Районен съд – Монтана в „ Деня на отворените порти “, получиха дарове – флаш-памети и флаерипо просветителната стратегия „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР