На 25 ноември 2023 година започна второто издание на Зимен

...
На 25 ноември 2023 година започна второто издание на Зимен
Коментари Харесай

Проведе се зимният фестивал „Шабла и птиците“

На 25 ноември 2023 година стартира второто издание на Зимен фестивал „ Шабла и птиците “, отдаден на международно застрашената червеногуша гъска.

Официалното разкриване се състоя в салона на НЧ „ Зора 1894 “. Д-р Йорданка Стоева – ръководител на Общинския съвет – Шабла, Даниела Колева – изпълнителен шеф на общинската фондация „ Карон Лимен “ и Галя Камберова – началник на план “Подобряване природозащитното положение на червеногушата гъска (Branta ruficollis, Pallas, 1769) посредством осъществяване на ограничения от Плана за деяние за типа (ПД, 2018) ”, по който се случи събитието, дадоха началото на Зимния фестивал.

Още във фоайето на читалището гостите бяха посрещани с информация за програмата на Фестивала и дарове от уредниците – Помагало за ловеца и Помагало за учителя природолюбител, издадени по плана.

Водещ на Зимния фестивал „ Шабла и птиците “ 2023 бе Атанас Стоянов или Наско, който е водещ на едно от най-обичаните излъчвания в ефира на БГ Радио – „ Любими песни за обичани хора “.

За дребни и огромни от сцената прозвучаха музикалните поздрави на деца от Каварна, Добрич и Варна – част от музикалната академия на Надя Ботева.

Щандове с ръчно направени сувенири, лакомства и тестени произведения бяха позиционирани за всички гости – поданици и посетители на града.

За децата уредниците бяха обезпечили разнообразни занимания – разработване на пана от мозайка, работилница за свещи, работилница „ Шушулка “ и игра „ По пътя на птиците “, която започваше от фоайето на читалището и завършваше в трите гнезда в Зеления учебен център.

Ученици от СУ „ Асен Златаров “ – гр. Шабла се включиха във фестивала като доброволци, които обясняваха на посетителите разпоредбите на играта и ги осведомиха за предлаганите занимания, в които могат да се включат.

Поради влошените метеорологични условия на 26 ноември, от програмата на Фестивала отпаднаха мероприятията, свързани с пътешестване – концертите, които следваше да се показват от гостуващи реализатори и екскурзията за наблюдаване на птици.

Голямата премия в оповестения фотоконкурс – Определител на птиците на Европа и Западна Палеарктика, беше присъдена на Красимира Койчева.

Зимен Фестивал „ Шабла и птиците “ се провежда от Община Шабла в границите на план “Подобряване природозащитното положение на червеногушата гъска (Branta ruficollis, Pallas, 1769) посредством осъществяване на ограничения от Плана за деяние за типа (ПД, 2018) ”, финансиран по контракт за даване на безвъмездна финансова помощ № BG16M1OP002-3.027-0002-C01 от Оперативна стратегия „ Околна среда “, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейските структурни и капиталови фондове.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР