На 25 ноември 2023 г. с концерт в Епископската Базилика

...
На 25 ноември 2023 г. с концерт в Епископската Базилика
Коментари Харесай

Откриват 59-и фестивал на камерната музика

На 25 ноември 2023 година с концерт в Епископската Базилика на Филипопол се открива специфичният 59-и Международен фестивал на камерната музика Пловдив 2023 година Седемте концерта на това изключително издание ще бъдат с вход свободен за публиката – един предколеден подарък от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев “ за  жителите и гостите на гр. Пловдив.

Фестивалът е най-старият годишен сходен конгрес в Европа с елитарно интернационално и българско присъединяване, притежател на почетния европейски знак за качество на европейската фестивална асоциация EFFE Label. Реализира се без спиране, от годината на своето учредяване през 1964 година до момента. Единствената пропусната година бе 2020 година, когато заради пандемичните рестрикции по целия свят събитието не се състоя, само че в този момент, в интервала 25 ноември – 12 декември 2023, Академията и Фестивалният екип вършат нужното, с цел да презаредим пропуснатото издание и да можем да честваме камерната музика с впечатляващите реализатори, селектирани в програмата.

„ В това настояще ние успяхме да възкресим със лични сили една изгубена година от този по този начин безценен на сърцето ни фестивал, чиято памет е неотлъчно обвързвана с Академията. На добър час! “ споделя ректорът на АМТИИ – проф. Тони Шекерджиева-Новак, и като началник на фестивалния екип кани на концертите:

* На 25 ноември е формалното разкриване с рецитал на концертмайстора на Виенските симфоници АНТОН СОРОКОВ – цигулка и АЛЕКСАНДЪР КОЛЕВ – пиано.

* На 27 ноември е концертът „ Музикалното бъдеще на Пловдив “ на възпитаници от НУМТИ „ Добрин Петков “ – Ансамбъл „ ПРЕСТО “  с худ. началник Пенчо Пенчев.

* На 29 ноември е концертът „ Академия музика “, в който ще може да чуете КИТАРНИЯ АНСАМБЪЛ „ АКАДЕМИКА “ с худ. началник Стела Динкова-Митева и впечатляващия хор „ ДЕТСКА КИТКА “ с худ. началник ЯНА ДЕЛИРАДЕВА.

* На 2 декември е концертът „ Звездите на утрешния ден “ с цигулковия рецитал на СТЕФАН ХУБЕНОВ, който в последните два месеца завоюва първите награди на най-престижните интернационалните цигулкови състезания в България: „ Недялка Симеонова “ и „ Васко Абаджиев “.

* На 4 декември е клавирният концерт на ЕЛЕНА НЕФЕДОВА – пиано и ИВАН ДОНЧЕВ, които идват от Рим с цел да вземат участие във фестивала.

* На 6 декември БОРИСЛАВ ЯСЕНОВ – флейта и ВЕЛИСЛАВА КАРАГЕНОВА – пиано ще показват Шедьоври на европейската флейтова музика от ХХ век.

* Фестивалът ще бъде закрит на 12 декември с клавирния рецитал на изключителния пианист Иван Янъков, който ще дойде от Лондон с цел да показа концертно програмата на новия си компактдиск.

Всички концерти от програмата са с начален час 18:30 ч. След откриването, което ще бъде в Епископската базилика, всички събития ще се проведат в концертната зала на АМТИИ, а достъпът на аудитория е до запълване на наличните места.

„ Твърде редки са възможностите, които животът дава за наваксване на пропуснатото. Именно по тази причина

опцията за презареждането на изгубената 2020 година в настоящия 59 фестивал е едно малко знамение. Благодарни сме! Да живее фестивалът! “ споделя проф. доктор Евгений Шевкенов, артистичен шеф на фестивала.

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР