На 25 май 1994 г. в Националния музей на изкуствата

...
На 25 май 1994 г. в Националния музей на изкуствата
Коментари Харесай

Първият български православен храм в Република Южна Африка ще бъде осветен днес

На 25 май 1994 година в Националния музей на изкуствата в Претория за първи път е открита галерия на българско изобразително изкуство, в която са показани произведения на 33 български художници графици. Изложбата е показана във връзка 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

На 6 ноември 2012 година във Варна в наличието на посланика на РЮА Шийла Камерър, кметът на Варна Кирил Йорданов подписва протокол за съдействие с община Кейптаун в областите на стопанската система, промишлеността, търговията, високите технологии, превоза, опазването на здравето, културата и туризма.

По мотив 25 години дипломатически връзки сред Република Южна Африка и Република България Посолството на РЮА в България в съдействие със Столична община показват изложбата " Южна Африка - развиване, просвета, стопанска система, природа " от 17 до 31 юли 2017 година Изложбата включва 60 фотографии, които разказват естествената хубост на Южна Африка, културното разнообразие, историята и развиването на южноафриканската стопанска система.

На 18 ноември 2022 година в Претория и на 21 ноември 2022 година в Кейптаун са проведени концерти на българската изпълнителка на арфа проф. Сузана Клинчарова във връзка 30-годишнината от установяването на дипломатически връзки сред България и РЮА.

Образование

През февруари 2023 година ректорът на Бургаския свободен университет проф. Милен Балтов посещава Университета на РЮА (UNISA) в Претория, където изнася лекции в областите на кръговата и на синята стопанска система. На 6 февруари 2023 година той има среща с посланичката на България Мария Павлова, на която са разисквани опциите за задълбочаване на просветителното съдействие и за обмена сред висши учебни заведения от двете страни. В рамките на визитата му проф. Милен Балтов подписва Меморандум за съдействие на Бургаския свободен университет с Университета на Лимпопо.

Във вчерашния ден Румен Радев организира среща с южноафриканския си сътрудник Сирил Рамапоса, сервира венец и отдаде респект към починалите в битката за независимост и избавление в Южна Африка, като взе участие и в откриването на изложбата " Българската поддръжка за битката на южноафриканския народ против апартейда и обществената дискриминация ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР