На 25 март в Кемерово избухва пожар в търговския център

...
На 25 март в Кемерово избухва пожар в търговския център
Коментари Харесай

Кошмарът в Кемерово: Децата ни горяха, а ние просто наблюдавахме

На 25 март в Кемерово избухва пожар в комерсиалния център " Зимна вишна ". Огънят потегля от четвъртия етаж, покрай кинозалите, където в този миг има доста деца. До момента е известно за 64 починали, други 6 се считат за безследно изчезнали. В някои точки от постройката огънят към момента не е сподавен. В града е разгласен тридневен печал. Кореспондентът на meduza.io Ирина Кравцова записва разказите на потърпевшите.
Алекандър Лиллевяли довел дъщерите си на кино на четвъртия етаж на комерсиалния център. Дал на всяко от децата по кутия пуканки и се върнал на първия етаж да ги чака. Прожекцията почнала в 14:40 часа локално време. След половин час една от дъщерите му се обадила, че в залата се е появил пушек и че тя е сестричката ѝ не могат да излязат, тъй като вратата е заключена. Бащата се втурнал на помощ, в този миг в постройката към този момент е имало пушек.
" Някой ми даде мокра забрадка, закрих носа си с нея. Когато стигнах до четвъртия етаж, счупих стъклото на единия прозорец и след това паднах. Започнах да лазя, разбрах, че не са ми останали сили и всеки миг ще припадна. Дъщеря ми непрестанно ми звънеше и звънеше. Само ѝ виках да се опита да излезе от залата, само че нищо не можех да направя. Отпред към този момент имаше огън.”
Мъжът излиза на открито, където среща първите пожарникари. " Три минути си слагаха маските. Три минути! ", споделя още той. По-късно идва майката на децата Олга Лиллевяли: " Пожарът гореше, а ние стояхме шест часа на улицата. Никой не пристигна при нас. Центърът беше отцепен от полицията. Полицаите се държаха извънредно нападателно. Тичахме по улицата напред-назад, нищо не ни обясняваха. Над постройката се стелеше пушек, децата ни горяха, а ние просто наблюдавахме... "
Първото изказване от длъжностно лице е направено в 10 часа вечерта локално време. Според очевидците заместник-началникът по ръководството по изключителните обстановки Евгени Дедюхин е бил извънредно комплициран. Казал е, че пожарът се гаси и нищо повече не е известно.
Към 11 часа вечерта пред събралите се излязъл кметът на града Иля Середюк и вицегубернаторът Владимир Чернов. Хората почнали да крещят, че желаят информация на всеки 20 минути. Длъжностните лица били заобиколени от защита.
Човек от чакащите на смешка споделил на жена си, че ще трансферират отговорността на някое момче със запалка. Той е доста изумен, когато чува, че заместител губернатора на Кемеровска област декларирал, че може би някое от децата е запалило батута в игралната зала на центъра (според една от версиите пожарът е тръгнал точно от там).
За времето, до момента в който кореспондентът на " Медуза " беседва с Олга Лиллевяли, обществен служащ я пита три пъти какъв брой от децата ѝ са починали и на какъв брой години са били. Жената всякога чинно отговаряла на всеки въпрос и всякога започвала да плаче.
" В страната ни всичко е по този начин устроено, че вие още няколко пъти ще би трябвало да давате показания. Не плачи, сълзите още ще ти трябват, най-страшното следва ", споделил още общественият служащ на майката.
Синът ми догаря, а вие ми бутате сандвичи
" Зимна вишна " не е най-популярният търговски център в града, само че съгласно жителите там има добър боулинг, басейн, пързалка, кино и кафене. Затова учителите постоянно са водили възпитаници там.
Алена Зипунова споделя, че щерка ѝ Вика, която е в пети клас, отишла в " Зимна вишна " със съученици. Първо играли в боулинг залата, след това били на пързалката, а по-късно – в киното. Те са гледали същата прожекция, която и децата на Лиллевяли, само че в друга зала. Филмът почнал 15 минути преди началото на пожара. Нито един от учениците, дружно с учителката, не са могли да излязат от залата.
Зипунова удостоверява разказите на другите потърпевши. Докато чакат информация, хората са настанени в спортна зала наоколо до комерсиалния център, където е образуван щаб. Зипунова е прекарала нощта там, само че по този начин и не получила никаква информация. Осем пъти я питали кой неин непосредствен е умрял и на какъв брой години е.
Жените в залата седят и мълчат - когато някоя от тях изхлипа, почват да плачат и останалите. От време на време към тях се доближават чиновници от Спешна помощ и им оферират да излязат на въздух или да хапнат нещо.
" Синът ми догаря там, а вие ми бутате някакъв сандвич. Нормални ли сте? ", пита една от дамите.
Друга жена, на която оповестяват по телефона, че синът ѝ е открит под отломките, споделя: " Такива неща не се случват ". Към нея се втурва доктор с чаша валериан и спринцовка.
Превод: Actualno.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР