На 25 март в интервю за руска телевизия президентът Владимир

...
На 25 март в интервю за руска телевизия президентът Владимир
Коментари Харесай

Атомните учени предупреждават, че Русия повишава риска от ядрена война

На 25 март в изявление за съветска телевизия президентът Владимир Путин разкри нови детайлности за желанието на Русия да откри връзки за шерване на нуклеарни средства с Беларус в жанр НАТО. По време на изявлението той сподели, че Русия към този момент е трансферирала комплекса " Искандер " с двоен потенциал и е помогнала на Беларус да модифицира своите самолети, с цел да им даде опция да носят нуклеарни оръжия, добавяйки, че " 10 самолета са подготвени за потребление на този вид оръжие ". След това съветският президент уточни график за идващите стъпки в това съглашение: " От 3 април започваме да образоваме екипажи. А на 1 юли приключваме строителството на особено вместилище за тактическо нуклеарно оръжие на територията на Беларус ", написа в публикация на " Бюлетин на атомните учени ".

Изявлението на Путин повдигна повече въпроси, в сравнение с отговори. Въпреки че към този момент беше известно, че Русия е трансферирала военно съоръжение, способно да носи нуклеарни оръжия, в Беларус през 2022 година, построяването на " особено вместилище " за тактически нуклеарни оръжия на земя на друга страна е нова и евентуално следваща смяна в нуклеарната позиция на Русия. Следователно не е изненадващо, че декларацията на Путин провокира огромно внимание и спекулации.

Първоначалното отвращение на Путин - Русия и Беларус разискват обществено разновидността за шерване от най-малко година и половина. През ноември 2021 година президентът на Беларус Александър Лукашенко разгласи, че ще предложи на Путин опцията да върне нуклеарните оръжия в Беларус, заявявайки, че " ние сме подготвени за това на територията на Беларус. Ядрено оръжие, останало от времето на Съюз на съветските социалистически републики, почти всички места са непокътнати... Всички обекти, на които са се намирали " Тополите ", като се изключи едно, са изцяло непокътнати и към момента подготвени за потребление ".

Няколко месеца по-късно Беларус безшумно утвърди промени в конституцията си, които ще й разрешат да разполага с нуклеарни оръжия на своя територия за първи път, откогато мобилните междуконтинентални балистични ракети Топол на Съветския съюз бяха отстранени през 1996 година

Въпреки обществено въодушевения Беларус обаче, Путин показа първичните си запаси по отношение на сходно разполагане, дружно с от дълго време известното си неодобрение от личната позиция на НАТО за шерване на нуклеарни оръжия. На 25 юни 2022 година на среща с Лукашенко Путин се опълчи на изпреварващото разполагане на американски нуклеарни оръжия в европейските страни от НАТО, като се съгласи с Лукашенко, че " Русия няма нито една база от този тип ". В същия този диалог Путин означи, че " бихме могли да отвърнем със същото..., само че вие и ние евентуално не би трябвало да отговаряме - няма потребност ".

Вместо това Путин предложи на Лукашенко компромис: Русия ще преоборудва беларуските самолети Су-25 с опция за носене на нуклеарни оръжия и ще трансферира тактически ракетни системи Искандер-М, " за които е известно, че употребяват както балистични, по този начин и крилати ракети, както стандартни, по този начин и нуклеарни ", в Беларус. Шест месеца по-късно Лукашенко съобщи, че " в този момент приготвяме екипажи с руснаците, способни да ръководят тези самолети, носещи... специфични оръжия и специфични муниции " и разгласи, че доставените от Русия " Искандери " са сложени на бойно дежурство. През февруари 2023 година Ханс Кристенсен от Федерацията на американските учени геолокира доставените от Русия Искандери на полигон покрай Осиповичи в Централен Беларус. Съобщава се, че малко по-късно съветски водачи са приключили образованието си за " специфични муниции ", употребявайки своите новомодифицирани самолети в Русия.
 Кремъл: Разгръщането на нуклеарни сили в Беларус е отговор на разширението на НАТО
Кремъл: Разгръщането на нуклеарни сили в Беларус е отговор на разширението на НАТО

Всяко разширение на военния алианс ще получава отговор от Москва

Публичен поврат на Путин - Въпреки че Путин съобщи наскоро на срещата с Лукашенко през юни 2022 година, че " няма потребност " да се отвърне на позицията на НАТО за нуклеарно шерване, в този момент той твърди тъкмо противоположното.

Интервюто на Путин от 25 март, в което той разгласи построяването на " особено вместилище за тактически нуклеарни оръжия " на беларуска земя, беше сериозен поврат. Вместо да се опълчи на позицията на НАТО за шерване на нуклеарни оръжия, както непрестанно правеше в продължение на доста години, той съвсем се приближи до това да я отбрани: " Ние не предаваме оръжията. И Съединените щати не го предават на своите съдружници. По принцип вършим същото, което те вършат от десетилетие. Те имат съдружници в избрани страни и образоват превозвачите, образоват екипажите си. Ние ще създадем същото. "

Президентът Путин също по този начин твърди, че разполагането на нуклеарни оръжия в Беларус би било изцяло в сходство със отговорностите на Русия по Договора за неразпространение на нуклеарни оръжия, като всъщност прекатурва неговата десетилетна позиция, че позицията на НАТО за шерване на нуклеарни оръжия е несъвместима с Договора - a позиция, която също пренебрегва историческата история на тясно американско-съветско съдействие, с цел да се подсигурява, че договореностите на НАТО са съвместими със отговорностите на Договора все още на правенето му.

Освен това изказването на Путин опонира на руско-китайското взаимно изказване, оповестено на 21 март - единствено четири дни по-рано - в което и двете страни се съгласиха, че " всички страни с нуклеарно оръжие би трябвало да се въздържат от разполагане на нуклеарни оръжия в чужбина и да изтеглят нуклеарните оръжия, ситуирани в чужбина ". Една седмица по-късно заместник-постоянният представител на Китай в Организация на обединените нации прикани за " унищожаване на споразуменията за шерване на нуклеарни оръжия и... никакво разполагане на нуклеарни оръжия в чужбина от всички страни с нуклеарни оръжия и евакуиране на нуклеарните оръжия, ситуирани в чужбина ".

Известни и незнайни - Все още е доста неразбираемо дали Русия в действителност има намерение да разположи нуклеарни оръжия на беларуска територия или дали създава нужната инфраструктура за евентуалното им разполагане в бъдеще. Това, което е ясно обаче, е, че построяването на място за предпазване на бойни глави в Беларус - даже в случай че бойните глави няма да бъдат неотложно или непрекъснато съхранявани там - ще докара до обилни логистични затруднения. На други места за предпазване в Русия са били нужни години, с цел да се модернизират - да не приказваме за създаване от нулата. Подобно изпитание също би изисквало продължителни процеси на узаконяване както за екипажите, по този начин и за профилираното съоръжение.

Нещо повече, личният състав от 12-то ГУМО - отделът в съветското министерство на защитата, виновен за поддръжката и превозването на съветския нуклеарен боеприпас - също наложително ще бъде ситуиран в Беларус, с цел да обслужва мястото за предпазване и ще се нуждае от настрана жилищно пространство. Бил Мун от Програмата за нуклеарна сигурност в Stimson Center, който има десетилетия опит в работата дружно с 12-то ГУМО, пресмята, че това може да бъде контингент от почти 100 души личен състав, в това число поддържащи бойни глави, защита и въоръжени сили за реагиране. В допълнение, по-голямата част от оборудването евентуално ще би трябвало да бъде превозено с железопътен превоз, където неизбежно ще се сблъска с опасности от бойкот от беларуски и съветски антивоенни деятели, както и от удари с украински дронове. И най-после, в случай че Русия фактически би трябвало да транспортира нуклеарни оръжия до Беларус, тя ще би трябвало да го направи, без несъзнателно да изпрати сигнал до НАТО за идна нуклеарна приложимост - изключително откакто бойните глави евентуално ще дойдат от места за предпазване, релативно покрай украинската граница, като например Брянск-18.

Военните изгоди, които Русия ще извлече от разполагането на нуклеарни оръжия на беларуска територия, са неразбираеми: беларуските самолети Су-25, които Путин уточни като модифицирани за носене на нуклеарни оръжия, са на към 40 години и биха били мощно уязвими от въздушните отбранителни системи на НАТО. Подобно следващо разрастване сигурно би било сигнал за източния фланг на НАТО - изключително Полша, която е сериозният възел за превозване на оръжие на НАТО в Украйна. Но всяко нуклеарно оръжие, ситуирано в чужбина, също би било мощно уязвимо. Това ще бъде изключително правилно, като се има поради, че нашата оценка на неотдавнашен беларуски боен видеоклип демонстрира, че авиобаза Лида - ситуирана единствено на 40 километра от южната граница на Литва и почти 120 километра от източната граница на Полша - е най-вероятната беларуска авиобаза, на която ще бъде предоставено задачата за шерване на нуклеарни оръжия.
 Часовникът на Страшния съд е на 90 секунди от самоизтребление на планетата
Часовникът на Страшния съд е на 90 секунди от самоизтребление на планетата

Заради войната на Русия, това е най-близката му точка до среднощ в историята на света

Последици - Предложеното от Русия разполагане съвсем сигурно ще подкопае дългогодишната й цел да накара Съединените щати да отстранен личните си нуклеарни оръжия от европейската територия на НАТО. Приблизително 100 разновидността на американски бомби B61 не престават да бъдат ситуирани в шест бази в пет страни от НАТО и до неотдавна публичният напън, призоваващ Съединените щати да отстранен нуклеарните си оръжия от Европа, ставаше все по-сериозен, изключително след влизането в действие на Договор за възбрана на нуклеарните оръжия. Руското дрънчене на нуклеарни оръжия обаче спря напредъка към декларираната от Путин цел и съгласно известията Съединените щати са ускорили доставката на B61 в Европа, до момента в който Конгресът на Съединени американски щати приканва за спомагателни вложения във вътрешните нуклеарни сили.

Съобщението на Путин за шерване на нуклеарни оръжия с Беларус единствено възобнови апелите за модернизиране на нуклеарните оръжия на НАТО и продължение на разполагането на оръжия в Европа, без да обезпечи на Русия ясно стратегическо преимущество. Планът на Путин за нуклеарно шерване също ще принуди Беларус да влага от ден на ден в резултата от войната на Русия в Украйна. Както уточни Уилям Алберк от Международния институт за стратегически проучвания, препоръчаното съглашение за шерване на нуклеарни оръжия ще подсигурява, че Русия поддържа непрекъснато военно наличие на беларуска земя - развиване, на което Лукашенко преди дълго се съпротивляваше.

Въпреки че препоръчаната от Путин позиция за шерване на нуклеарни сили споделя доста сходни характерности с тази на НАТО, подтекстът е доста друг: неспазването на Нов СТАРТ от страна на Русия (последният оставащ контракт, ограничителен стратегическите нуклеарни сили на Съединени американски щати и Русия), нейната експанзия в Украйна и нейната цялостна ядрена войнственост показва тревожна подготвеност да увеличи риска от нуклеарна война. Установяването на съглашение за шерване на нуклеарни оръжия с Беларус освен би имало гибелен резултат върху световния режим на неразпространение, само че доста фактори също слагат под въпрос жизнеспособността на изказванията на Путин и практичността на тяхното използване. Повече детайлности евентуално ще се появят през идващите месеци, до момента в който продължаваме да следим за реториката, идваща от Кремъл и да следим сателитни изображения на евентуални места за предпазване на нуклеарни бойни глави.
 Русия бърза да усили тактическите си нуклеарни оръжия
Русия бърза да усили тактическите си нуклеарни оръжия

Иска да е авансово готова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР