На 25 март в гр. Луковит се проведе първият граждански

...
На 25 март в гр. Луковит се проведе първият граждански
Коментари Харесай

Кметът на Тетевен взе участие в граждански диалог под мотото Дигиталното бъдеще на Европа

На 25 март в гр. Луковит се организира първият цивилен разговор на еврокомисаря по цифрова стопанска система и общество Мария Габриел. В него участваха министърът на образованието Красимир Вълчев, кметът на Луковит и алегоричен хазаин Иван Грънчаров, националният представител Калин Василев, кметовете на Тетевен доктор Мадлена Бояджиева и Ловеч Корнелия Маринова, младежи от Луковит, региона и цялата страна.
Актуалната тематика за цифровите умения оформи полемиката. Мария Габриел акцентира, че навлизането на цифровите технологии във всички сфери икономисва запаси и дава благоприятни условия за нови бизнес модели, само че и най-хубавата концепция не може да се осъществя без хората, които да й вдъхнат живот и да я приложат на процедура. " Над 40% от европейците нямат съществени цифрови умения. Още по-стряскащ е фактът, че всеки пети от тях е на възраст от 16 до 24 години. Ето за какво основаването на политики, които да разрешат на хора от разнообразни възрасти да придобият необятен набор от умения - от базови до високоспециализирани, е от основно значение ", уточни българският еврокомисар. На въпроси от младежите какви ограничения могат да се подхващат за смяна на отрицателната обстановка, Мария Габриел означи преди всичко нуждата от по-голямо застъпване на образованието в цифрови умения в просветителните стратегии на държавите-членки. Тя показа някои от дейностите на Европейската комисия, като да вземем за пример Коалицията за цифрови умения и работни места, Европейската седмица на програмирането, схемата " Цифрова опция " за стаж за студенти, Плана за деяние за обучение в региона на цифровите технологии, признат през януари.
Преди гражданската полемика бе закрито Националното математическо съревнование за езикови гимназии, което се провежда от Министерството на образованието и науката, Регионалното ръководство на образованието-Ловеч и СУ „ Ал. Константинов “- Луковит. Гост на събитието още веднъж бе кметът на Община Тетевен доктор Мадлена Бояджиева.
Мария Габриел и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев наградиха отличилите се участници. Мария Габриел поздрави спечелилите и ги приветства за смелостта да учат математика – просвета, чиито проявления са във всички сфери. " Вълнувам се да бъда в тази зала, в която младостта среща знанията и упоритостта. Уверявам ви, че Европа има потребност от вашия капацитет и умения. Във вас е вярата ни, че ще отговорим на мрачните статистики, съгласно които в Европа през днешния ден 44% или 169 милиона души нямат съществени цифрови умения, а от тях 77 милиона души въобще нямат такива. Това е сериозен проблем за Европа, защото нашите страни стават все по-дигитализирани и всички, без значение от възрастта си, се нуждаят от цифрови умения, с цел да вземат участие в обществото и да работят. Ето за какво подобряването на цифровите умения на европейците е един от моите цели като европейски комисар по въпросите на цифровата стопанска система и общество ", съобщи комисар Мария Габриел.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР