На 25 март Църквата празнува Благовещение – денят, в който

...
На 25 март Църквата празнува Благовещение – денят, в който
Коментари Харесай

Благовещение или „кукувден“: Поверия, традиции и имени дни

На 25 март Църквата чества Благовещение – денят, в който Дева Мария получила от Архангел Гавраил богатствата новина, че ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.

Празникът е именуван още Благовец, „ кукувден “ и се счита за Ден на майката. Вярва се, че какъвто е денят на Благовещение, такава ще е и цялата година.

Според поверията на този ден, прочут още като „ кукувден “, кукувицата закуква за първи път, което е знак за настъпването на пролетта. Хубаво е в този ден всеки да носи в джоба си железна пара, с цел да има желязно здраве и цялостен джоб с пари.

На Благовец се почистват селските дворове, а от събраните боклуци се палят обредни огньове.

Благовещение се чества по време на Великия пост, само че на този ден се позволява да се яде риба, която обичайно участва на трапезата, дружно с обредната питка и меда. На Благовец поверието гласи още, че е добре да се употребяват и зелени храни (салата, коприва, спанак. лапад), с които се отбелязва началото на пролетта.

Счита се още, че не Благовещение раните зарастват по-бързо, по тази причина на доста места хората избират тази дата, с цел да продупчат ушите на девойките.

На този ден имен ден честват Благовест, Благовеста, Блага, Благой, Евелин, Евелина, Ева, Евангелина.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР