На 25-и октомври жителите на Европа, Северна Африка, Близкия Изток

...
На 25-и октомври жителите на Европа, Северна Африка, Близкия Изток
Коментари Харесай

Вижте как изглеждаше последното частично слънчево затъмнение от Космоса

На 25-и октомври жителите на Европа, Северна Африка, Близкия Изток и Западна Азия имаха опция да се насладят на отчасти слънчево затъмнение. По пътя си към Земята Луната съумя да закрие забележителна част от нашата звезда. Апаратът Proba-2 на Европейската галактическа организация също видя събитието. При това не един път, а цели два пъти (заради своята орбита).

Целта на Proba-2 е да учи Слънцето в рисковата ултравиолетова светлина. По този метод апаратът съумява да пресъздава короната и нишките, които се простират от повърхността на нашата звезда, и да ни даде скъпа информация, която учените могат да употребяват, с цел да наблюдават държанието на Слънцето и въздействието, което оказва върху галактическото метеорологично време към Земята.

Първото наблюдаване на затъмнението започва към 10:30 ч универсално време, само че, за жалост, сега, в който Луната стартира да се доближава, инструментът SWAP се изключва. Това е общоприета процедура в случаите, в които галактическият уред минава през земната атмосфера.

При второто наблюдаване обаче Proba-2 съумява да снима цялото придвижване на Луната през слънчевия диск.

Най-добър аспект към затмнението са имали жителите на град Радужний в Северна Русия - от тяхна позиция Луната е протекция цели 82 % от слънчевия диск. За нас, европейците, максимумът бе едвам към 40 %.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР