На 25 август от 18:00 часа в ХГ Христо Цокев“

...
На 25 август от 18:00 часа в ХГ Христо Цокев“
Коментари Харесай

Двадесет изящни захарни творби ще украсят габровската художествена галерия

На 25 август от 18:00 часа в ХГ „ Христо Цокев “ ще бъде открита галерия със захарни произведения - събитие част от модул „ Вкуси ме, Усети усета “ на „ ФестивалНОвКвартала “.

Двадесетте изящни захарни произведения, подредени в изложбата „ С взор на север “ ще ни накарат да се пренесем надалеч към красивите северни страни, ще се върнем към славната история на Викингите, ще забележим първия крал на Норвегия, ще се разходим измежду флората и фауната на Скандинавия, ще попаднем в свят сред действителността и митологията, измежду елфи, феи и тролове. А ароматът? Ароматът ще е на ванилия…

Творбите, същински творби на изкуството, са дело на изявени сладкари и декоратори от страната и чужбина, които с изключение на, вложените десетки часове работа над тях са създали същинско изследване на Скандинавия, с цел да изберат онази част, която най-вече ги е впечатлила и ще допре публиката. „ Двигател “ на всичко това е началник декораторът Мария Озтюрк, която по време на изложбата ще показа своята версия на известната картина на Едвард Мунк „ Писък “.

Изложбата е единствено част от модула „ Вкуси ме, Усети усета “. Ден по – рано, в ранните часове на 24 август в парк „ Маркотея “ стартира да се скулптира огромно, високо близо 3 метра, дърво, което началник Озтюрк ще покрие и моделира с десетки килограми фондан, тъй че в края на деня резултатът да е голямо захарно дърво. С това работата няма да е завършила, тъй като то би трябвало да бъде и украсено, по тази причина на помощ ще се включат децата на Габрово, които в две специфични работилнички, водени отАна ДобреваиВесела Костова, ще се научат по какъв начин се работи със захарно тесто и принадлежности за моделиране и ще декорират с тях бисквити. Те ще бъдат закачени на дървото, с цел да бъде показано на габровци и гостите на града в целия му искра, а след това…след това несъмнено бисквитките ще бъдат изядени.

В рамките на деня работилници ще има и освен за малчуганите, защотоAlbena BojidarovaиPetar Mechenovще създадат демонстрации онлайн показвайки по какъв начин се създава красивото захарно цвете Анемоне и дрънкулка за торта-мече.

„ Поредната захарна случка от която ще излязат невероятни произведения. Отдавна се убедих, че триумфът е по-сладък когато е взаимно споделен. А аз обичам да споделям стремежа си с единомишленици и постоянно намирам хора, подготвени да ми се доверят. “ - споделя габровката, която популяризира страната ни по целя свят по най-сладкия, благоуханен и хубав метод и насочва покана към всеки, който има опция да стане част от събитието.

Програма „ Вкуси ме, Усети усета “

Парк „ Маркотея “, квартал „ Дядо Дянко “

24 август /четвъртък/

13:00 – 19:00 ч.Скулптиране на захарно дървос Шеф Мария Озтюрк

17:00ч.Демонстрация/изработка на захарно цвете– Анемоне с началник декоратор Албена Божидарова

17:30ч.Демонстрация/изработка на захарна дрънкулка за торта– мече с началник декоратор Петър Меченов

18:00ч.Сладкарска работилничка за деца

18:30ч.Сладкарска работилничка за деца

19:00ч.Украсяване на дървото с бисквиткитенаправени по време на детските работилнички

19:30ч.Представяне на захарното дървои почерпка на гостите с неговата сладка декорация

25 август /петък/

Художествена изложба „ Христо Цокев “

18:00ч.Изложба на захарни статуи под мотото „ Поглед на север “ - сучастието на габровски сладкари и техни сътрудници от страната и чужбина

Изложбата може да бъде прегледана до 30 август.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР