На 25 април 2018 г. от 14 ч. в Зала

...
На 25 април 2018 г. от 14 ч. в Зала
Коментари Харесай

ВАС ще гледа делото за билетчето в София

На 25 април 2018 година от 14 ч. в Зала 3 на Върховния административен съд ще се състои съвещанието по делото за билета от 1,60 лв.. Делото бе извоювано на първа инстанция от жители и цивилен организации, само че беше обжалвано от Столична община, а преди 2 седмици бе призната нова разпоредба, с която общината по лицемерен метод се пробва да се измъкне от процеса и с процедурни хватки да заобиколи правосъдно решение. Гражданите, подали желае, не престават да упорстват за оставките на вносителите на решението - общинските съветници от ГЕРБ Екатерина Йорданова и Зафир Зарков.

Заради делото за билета в София, само че и заради голям брой сигнали на жители, от Гражданска самодейност за публичен и релсов превоз са подали публично искане по Закона за достъп до социална информация, на което обаче не е отговорено. Оказва се, че към Столична община има цяла " дирекция ", наречена " правно-нормативно обслужване " и даже на формалната интернет страница е записано, че функционалността ѝ е да " реализира процесуалното посланичество на Следствен отдел към окръжна прокуратура пред съдилищата, арбитражите, особените юрисдикции и други самостоятелни профилирани държавни органи по производства, по които Следствен отдел към окръжна прокуратура е страна. " " През април 2017 година, подадохме искане за достъп до социална информация за броя и цената на договорите за външна юридическа помощ на Столична община за интервала 2015 - 2016 година Отговор нямаме и към сегашния миг (април 2018 година) А настояването ни към момента се намира при шефа на същата тази дирекция госпожа Бисера Личева ", разяснява Георги Статков от самодейността.
От самодейността настояват още, че наемането на външни юристи, вместо потреблението на юрисконсултите на общината, съставлява двойно ощетяване на данъкоплатците с хиляди левове всяка година. Този парадокс има и друга страна - при възможна загуба на дело против общината, жителите, които се осмелят да търсят правата си в административния съд, по закон ще би трябвало да заплащат адвокатски, а не юрисконсултски възнаграждения. От самодейността смятат, че с изключение на плячкосване на парите на софиянци, това е метод те да бъдат отказани да търсят правораздаване, рискувайки да заплащат доста по-високи разноски в случай че изгубят дело против общината. Освен това позицията им е, че въобще юрисконсултите в общината не би трябвало да получават никакво в допълнение заплащане, защото взимат по този начин или другояче заплата от данъкоплатците/Столична община, работейки в цитирания юридически отдел. Гражданите упорстват за обществено пояснение на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и отрасловия зам.-кмет Ралица Стоянова и доклад какъв брой пари са били дадени за такава юридическа помощ в последните 10 години.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР