На 25.07.2023 г. Летният театър на Варна ще се изпълни

...
На 25.07.2023 г. Летният театър на Варна ще се изпълни
Коментари Харесай

Музиката на Енио Мориконе тази вечер в Летния театър

На 25.07.2023 година Летният спектакъл на Варна ще се извърши „ С музиката на Енио Мориконе “, в осъществяване на оркестъра на Държавна опера Варна, под диригентската палка на Бенедетто Монтебелло, с режисурата на Сребрина Соколова и солистите Франческо Барбаджелата – пиано и Мария Павлова – сопран.

МЕСТРО БЕНЕДЕТТО МОНТЕБЕЛЛО - по диригентство в италианските консерватории “U. Giordano ” of Foggia, “O. Respighi ” of Latina и „ Алфредо Каселла ” в Л‘Акила, е диригентът, който прави първия запис на Концерт за китара, маримба и оркестър на Енио Мориконе с оркестъра на Националната академия „ Санта Чечилия “.

" Отдавна познавам Мориконе, дълго време съм работил с него и сина му Андреа. За мен Мортиконе е същински талант. Невероятен перфекционист, той работеше без спиране от 9 часа сутринта до късно през нощта и не излизаше от студиото, до момента в който не постигнеше това, което си беше сложил за цел. Отдаден всецяло на работата си, той се концентрираше върху всеки подробност и можеше да го повтори безчет пъти, до момента в който резултатът не го удовлетвори изцяло ", навлиза в спомените си маестро Монтебелло.  " Филмовата музика на Мориконе е доста умна и сензитивна. Тя безпогрешно улавя значителните моменти и препраща страстите и посланията от филмите на Серджо Леоне до публиката. Съученици и съидейници Мориконе и Леоне способстват в идентична степен за международната известност на уестърните с преобладаващо италианско присъединяване. Днес хората от целия свят са пристрастни към тези филми по същия метод, както в миналото нашите предшественици са харесвали операта. В този смисъл бих определил филмите на Леоне и Мориконе като продължители на операта, неслучайно всички фенове на операта са фенове и на филмите на този популярен артистичен тандем. Известно е, че Леоне първо давал на Мориконе филмовия сюжет, с цел да напише музиката за саундтрака, след което започвали фотосите. Обикновено последователността е противоположната, само че режисьорът считал, че музиката въодушевява актьорите и привнася още живот в тяхната игра, по тази причина и казвал, че Мориконе не е негов композитор, а негов сценарист ", усмихва се диригентът.

В годините обратно, маестро Монтебелло е идвал неколкократно в България, има добър опит с разнообразни български оркестри, а от 2022 е основен диригент на Международния симфоничен оркестър „ Suoni del Sud “.

 " Всички харесват музиката на Енио Мориконе в фамозните уестърни на Серджо Леоне, тъй като тя допира сърцата. За мен като пианист е голямо наслаждение да извършвам тази музика ", споделя ФРАНЧЕСКО БАРБАДЖЕЛАТА – учител в Консерваторията на Сиена, композитор, аранжор, концертиращ пианист и корепетитор. Пианото е главен инструмент във филмовото творчество на Мориконе и значима част от цялата звукова картина, отредени са му доста солови партии. Когато изсвирвам мелодиите на Мориконе, у мен нахлуват мемоари и страсти за безконечните филми на Леоне. Любимият ми негов филм е „ Легенда за пианиста “, а обичаната ми мелодия е „ Екстазът на златото “, една доста мощна и въздействаща комбинация, написана от Мориконе за кино лентата „ Добрият, неприятният и злият “, добавя описа си Франческо Барбаджелата. Започнал да свири на пиано от 5-годишен, той акцентира, че музиката е неговата пристрастеност и неделима част от целия му живот. Обича доста композитори - Пучини, Рахманинов, Чайковски и несъмнено Мориконе. За пръв път е в България, Варна и морето му харесват, дава обещание една прелестна вечер с музиката на Мориконе в Летния спектакъл.

За сопраното МАРИЯ ПАВЛОВА, солистка на Държавна опера Варна, музиката на Енио Мориконе също е невероятна. Възхищавам се на този създател,композитор или съавтор за музиката на над 500 кино лентата, като някои от неговите мелодии надживяват филмите, за които са писани. Мориконе пръв вкарва концертите със симфоничен оркестър, основани напълно на музиката от съответен филм. Да се извършва кино музика е предизвикателство за всеки реализатор. Песните на Мориконе ме предизвикат да диря нови бленди в гласа си и нов метод на интепретация, изяснява певицата. Тя се радва, че ще бъде част от концерта „ С музиката на Енио Мориконе “, в който изключително ѝ подхожда песента “Metti, una Sera a Cena ” (Представи си, че една вечер на вечеря “) от едноименния филм на Серджо Леоне.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР