На 24 юни (петък) от 18.00 ч. в зала Райко

...
На 24 юни (петък) от 18.00 ч. в зала Райко
Коментари Харесай

Носителят на Златна палма Иван Веселинов подреди изложба за 90-ия си юбилей

На 24 юни (петък) от 18.00 ч. в зала " Райко Алексиев " на Съюза на българските художници на ул. „ Георги С. Раковски “ № 125 се открива ретроспективната галерия " Латерали " на едно от емблематичните имена в българската анимация - Иван Веселинов. Тя е във връзка неговия 90-годишен празник и до 9 юли ще могат да се видят над 200 негови картини, както и видеофилми, свързани с кариерата му на аниматор.

Иван Веселинов е художник, карикатурист, режисьор и сценарист на анимационни филми. Роден е на 22 март 1932 година в ловешкото село Крушуна. Завършва ветеринарна медицина и работи известно време като ветеринарен доктор.

През 1968 година приключва приложна графика в Художествената академия при проф. Александър Поплилов. От 1997 година е учител в Нов български университет в департамент „ Кино, реклама и шоубизнес “. Той взе участие в подготовката на бъдещите експерти като преподавател, сценарист и началник на студентски филми, получили наши и непознати оценки. През 2003 година е почетен със званието " Почетен професор на Нов български университет " за заслуги към университета и българското анимационно кино.



Член е на Съюза на българските художници от 1976 година, както и на Съюза на българските кино дейци. Автор е на десетки анимационни филми, работи в региона на илюстрацията и оформлението на разнообразни издания. Носител е на поредност значими национални и интернационалните награди като сценарист, художник и режисьор.

През 1971 получава " Златна палма " от Международния кино фестивал в Кан за най-хубав късометражен филм за " Малка дневна музика ", а през 1970 година " Сребърен змей " на филмовия фестивал в Краков за " Наследници ".

През 1980 година Иван Веселинов получава премия за международно достижение в региона на детските филми от Lincoln Center, Ню Йорк, връчена от Ленърд Бърнстейн, за кино лентата " Ръчичка-ръкавичка ". А през 1985 година взима премия за " Страх " в Краков, Полша, където наградата му е връчен от Кшищоф Зануси.



Признанието му като карикатурист се мери и с доста награди, измежду които Награда на СБХ на името на Илия Бешков за сатирична графика и подигравка (1988), Първа премия от Националната галерия на карикатурата (1996), Специална премия на секция " Карикатура " на СБХ за изцяло творчество (2010).

Иван Веселинов е и създател на корици на голям брой книги, измежду които " Митове " на Йожеф Роман, " Капанът " на Евелин Марш, " Отвъд тази преграда... " на Ромен Гари, " Остри оръжия " на Уилям Голдман.

Изложбата е отдадена на 30-ата годишнина от основаването на Нов български университет, като част от показване на личностите-създатели на департамент „ Кино реклама и шоубизнес “. Куратор на изложбата е проф. Моника Попова, а събитието в чест на Иван Веселинов ще бъде намерено от различен емблематичен аниматор и художник - Анри Кулев - Почетен професор на Нов български университет, основател на стратегия „ Анимационно кино” в Нов български университет и дълготраен учител в университета.

На фотографията горе: Иван Веселинов в кадър
от кино лентата на режисьора Андрей Кулев
" Човекът с лулата ", отдаден на художника
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР