На 24-ти август 1981 г. за убийството на Джон Ленън,

...
На 24-ти август 1981 г. за убийството на Джон Ленън,
Коментари Харесай

На 24 август, Марк Чапман получава доживотната си присъда за убийството на Джон Ленън

На 24-ти август 1981 година за убийството на Джон Ленън, Марк Дейвид Чапман е наказан на пожизнен затвор без право на подмяна през първите 20 години. След като прострелва Ленън на 8 декември 1980 година Чапман остава на мястото на закононарушението, сяда на близка скамейка и стартира да чете книгата „ Спасителят в ръжта ". По-късно пред проверяващите той споделя, че точно тази книга го въодушевила за закононарушението.

На 6 декември 1980 година Марк Дейвид Чапман идва в Ню Йорк и се настанява на 63-то Авеню в стая на ИМКА /неправителствена младежка организация, самостоятелна от политика и религия/. Към 14:00 ч. същия ден той си купува последната плоча на Джон Ленън - албума „ Double Fantasy ". На идващия ден Марк Чапман се разхожда из комерсиалния център на хотел „ Шератон ".

На 8 декември Джон Ленън и Йоко Оно имат уговорено половинчасово изявление за радио RKO, което е извършено сред 16:30 и 17:00 ч. Преди това убиецът издебва идола си пред асансьора на „ Дакота билдинг " в „ Сентръл парк ", където звездната двойка живее в апартамент. Чапман моли музиканта да му даде подпис и подава купената преди два дни плоча на Ленън и неговият идол я подписва с текста: „ Джон Ленън, декември 1980 година ".

После Джон и брачната половинка му, съпроводени от чиновник на радиото, се качват в автомобил и се насочат към Record Plant Studio за изявлението. Връщат се към 22:48 часа, когато килърът към този момент дебне на улицата пред жилището им. Джон и Йоко слизат от лимузината и се насочат към входа на постройката. Тогава Чапман извиква: „ Господин Джон Ленън " и насочва към музиканта 38-калибров револвер от разстояние 6 м. Ленън се затичва към входа, само че четири от създадените пет изстрела го застигат съдбовно. Два патрона попадат в белите дробове на музиканта, един - в лявата плешка и един в гърлото.Джон Ленън към момента е в схващане на път за болничното заведение, само че умира от раните си в 23:07 ч.Чапман е задържан минути след убийството. Още на другия ден той признава виновността си. По-късно пред съда той декларирал, че решил да убие идола си, защото полудявал от самотност.

Любопитен факт е, че до момента Чапман е подал седем молби за освобождение, само че всички са отхвърлени. Днес той се намира в изправително институция в град Атика, Ню Йорк.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР