На 24 ноември църквата почита паметта на Св. великомъченица Екатерина.

...
На 24 ноември църквата почита паметта на Св. великомъченица Екатерина.
Коментари Харесай

Църквата почита Света Екатерина - покровителката на майките, красиви имена черпят днес

На 24 ноември църквата уважава паметта на Св. великомъченица Екатерина.
Според преданието Екатерина е била щерка на Конт, шеф на Александрия по времето на император Максимиан. Тя получила ослепително обучение, изучила работите на най-видните философи и учени. Заявила на родителите си, че ще стъпи в брак с оня, който я превъзхожда по популярност, благосъстояние, хубост и мъдрост. Младежи от доста богати фамилии кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, само че никой не бил утвърден.
Майката на Екатерина скрито изповядвала християнството и я изпратила при един аскет, който я посветил във вярата.
Екатерина се е срещнала с тогавашния император и се е пробвала да го убеди, че прави неточност като преследва християните. Тя съумяла да притегли към християнската религия дамата на императора и доста мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, които след това били убити и оповестени за мъченици.
Екатерина влезнала в деспут с езически сановник, само че макар че го спечелила, била наказана на гибел и грубо убита. На този ден дамите подготвят пресни питки и намазани с мед ги раздават на близки хора - за предотвратяване от заболявания, за здраве и благоденствие.
Днес честват Екатерина, Катерина, Катя, Тина.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР