На 24 ноември ракетата SpaceX Falcon 9 полетя към открития

...
На 24 ноември ракетата SpaceX Falcon 9 полетя към открития
Коментари Харесай

NASA стартира мисия, чиято цел е да пресече пътя на астероид с размера на футболно игрище

На 24 ноември ракетата SpaceX Falcon 9 полетя към открития космос и понесе със себе си дребна сонда, с помощта на която NASA ще научи по какъв начин тъкмо би могла да ни избави от рискови метеорити.

Засега сходна заплаха не е надвиснала над нас. NASA не е осведомена с метеорит, който през идните 100 години ще поеме курс към планетата ни. Рано или късно обаче това ще се случи и американската галактическа организация желае да знае по какъв тъкмо метод би могла да промени траекторията му.

Нов галактически уред, наименуван Double Asteroid Redirection Test (DART) ще тества този проект. Неговата цел е една-единствена – да се разбие в центъра на отдалечен метеорит.

Сондата е по-малка от количка за голф. Тя бе изведена в галактическото пространство от Falcon 9 в сряда в 1:21 (ET). След като разпростра слънчевите си панели (процес, който продължи към 2 часа), тя се насочи към двойка метеорити – единият (мини луната Диморф) орбитира другия (Дидим). Целта на DART, намираща се на към 10,9 млн. км, е мини луната, огромна колкото футболен стадион. Сондата ще я доближи през септември 2022 година

„ Ще я ударим мощно, само че с доста малко транспортно средство “, съобщи в понеделник Ед Рейнолдс, проектов управител на DART от лабораторията за приложна физика „ Джонс Хопкинс “. Според него в случай че разполагаме с задоволително време, можем да реализираме огромни неща с дребни обекти като DART.

160-метровият диаметър на Диморф, сравнен с Колизея в Рим. Източник: ESA-Science Office)

Сблъсъкът би трябвало да избута Диморф по-близо до Дидим и да го накара да орбитира по-големия метеорит с към 10 минути по-бързо (на всеки 11 часа и 45 мин. Вместо на всеки 11 часа и 55 мин.).

Ако задачата на DART е сполучлива, NASA ще потвърди, че технологията може да промени траекторията на рискови метеорити. Освен това американската галактическа организация ще получи скъпи данни за метода, по който конфликтът се отразява на метеорита, както и какъв брой огромна би трябвало да е сондата, с цел да помръдне задачата си.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР