На 24 май, в Деня на светите братя Кирил и

...
На 24 май, в Деня на светите братя Кирил и
Коментари Харесай

Как столицата ще отбележи 24 май

На 24 май, в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, София отбелязва тържествено 130 години от написването на „ Върви, народе възродени “ от Стоян Михайловски с най-масовото осъществяване на всеучилищния химн.

Сборен хор от софийските учебни заведения ще даде звук за ария пред Националната библиотека " Св. Св. Кирил и Методий ", а от общината канят всички жители да причислят към всеобщото осъществяване на химна. Церемонията пред Националната библиотека стартира в 11.00 часа.

София готви най-масовото осъществяване на „ Върви, народе възродени “ във връзка 130 години от основаването на химна

Преди това, от 10.30 часа от площад " Независимост " ще тръгне Общоградско шествие до паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, където в 11.00 ч. стартира церемонията.

Заради честванията на 24 май: Въвеждат ограничавания на придвижването в центъра на София

Тази година честваме 24 май пред реставрирания монумент на светите братя Кирил и Методий. Издигнат през 1972 година пред Националната библиотека, монументът е дело на скулптора Владимир Гиновски и архитекта Иван Иванчев. Реставрационен екип, воден от скулптора Марин Марков, го реставрира за първи път преди дни.

Отстранени са повърхностните отлагания от високите повече от 4 метра фигури, запълнени са пукнатини, бронзовата отливка е третирана и е нанесено защитно покритие.

От 12.00 ч. до 16.00 ч. пред Народния спектакъл " Иван Вазов " ще се организира празничен концерт-спектакъл, проведен от Регионално ръководство на образованието – София град, в който 500 възпитаници от столичните учебни заведения ще показват на огромна сцена български национални песни и танци.

На 24 май с ВХОД СВОБОДЕН ще работят Софийската градска художествена изложба и филиалите ѝ, Регионален исторически музей – София и филиалите му, Парк-музей " Врана " и Зоологическа градина – София.

Мултижанрова апаратура с цветни букви и обичани български истории в аудио, срещи с създатели и разказвачи и други изненади ще посрещнат посетителите на площад " Славейков " от 11 часа. За втора поредна година Storytel и Столична община съживяват обичания площад на книгите в аудио-визуален празник на книжовността под надпис " Звукът на българската литература ".

Мултижанровата аудиоинсталация ще придвижи минувачите на емблематичния площад през страстта в словото от обичани български заглавия с подбрани литературни аудио фрагменти.

Културната стратегия на събитието започва с литературни четения и истории за дребни и огромни от модерни създатели и разказвачи като Мария Касимова-Моасе, Рене Карабаш, Катя Антонова, актрисата Силвия Петкова и литературния историк Катя Зографова.

Специално за празника на площада идват и известните пейки " Скритите букви ", които показват българската кирилица и модерна лирика по света.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР